Úvod Výrobcovia HTC HTC U12+ oficiálne: Krásny dizajn, skvelá foto výbava a žiadne fyzické tlačidlá

HTC U12+ oficiálne: Krásny dizajn, skvelá foto výbava a žiadne fyzické tlačidlá

Ďalší silný hráč do partie.

1

Do tohtoročného tábora exkluzívnych vlajkových lodí momentálne pribudol ďalší model, celým menom HTC U12+. Novinka taiwanského výrobcu spĺňa všetky vlajkové kritéria roku 2018 a má tiež niečo, čo pri konkurencii nenájdete.

HTC U12+ nemá zárez v displeji, za čo má symbolické body navyše. Mohutné telo z pevnej kovovej konštrukcie z oboch strán obopína sklo (156,6 x 73,9 x 9,7 mm, 188 gramov). Zadná strana je veľmi symetrická. Duálny fotoaparát je umiestnený v horizontálnej rovine v strede zadnej časti, spolu s okrúhlym snímačom odtlačkov a LED bleskom. Decentné logo výrobcu nesmie chýbať.

Podľa prvotných snímok fotoaparát vyčnieva nad konštrukciu iba svojou obrubou, čo je fajn. Bočné rámiky okolo displeja sú príkladne štíhle a ani tie horizontálne nie sú zbytočne hrubé.

Reflexná povrchová úprava má hneď niekoľko prevedení, z ktorých si je ťažko vybrať, keďže všetky vyzerajú skvele. Napríklad elegantná keramická čierna alebo výraznejšia červená, ktoré menia odtieň pri dopade svetla. V podstate ide o obdobný prístup, aký využíva Huawei P20 Pro, aj keď nie taký intenzívny.

HTC U12+
FOTO: HTC

Spomenieme aj ďalšie prevedenie, priehľadnú modrú, ktoré nám umožní nazrieť do útrob zariadenia. Telo je, samozrejme, odolné voči vode a prachu v rámci najvyššieho krytia IP 68.

Výkon a displej

Tak, ako väčšinu konkurencie, aj HTC U12+ poháňa zatiaľ najvýkonnejší mobilný čipset Snapdragon 845. Základná kapacita operačnej pamäte začína na 6 GB, ktorá je kombinovaná so 64 GB úložiskom. K dispozícii bude aj 128 GB verzia, ktorá bude drahšia asi o 50 dolárov, resp. EUR.

Po LG G7 vidíme ďalší vlajkový model, ktorý prichádza s LCD a nie OLED obrazovkou. HTC využíva svoje SuperLCD displeje dlhodobo. Tentokrát ide už o 6. generáciu, ktorá má 6-palcovú uhlopriečku a rozlíšenie 1440 x 2880 pixelov. Pomer strán – 18:9.

HTC U12+
FOTO: HTC

Displej podporuje farebný štandard DCI-P3 a taktiež HDR10. Výrobca zatiaľ nespomenul žiadne ďalšie vlastnosti, ako napr. neštandardne vysoký jas či nižšiu spotrebu energie, s ktorou sme sa stretli pri LCD obrazovke modelu LG G7.

Foto výbava

HTC U12+ prichádza s dvoma kamerami na zadnej a taktiež prednej strane. Hlavný senzor na zadnej strane je opticky stabilizovaný, má rozlíšenie 12 Mpx, svetelnosť f/1.7 a pixely veľké 1,4 mikróna. Asistuje mu 16 Mpx tele senzor s dvojnásobným optickým priblížením.

Nad displejom v prednej časti sa nachádzajú rovno dve 8 Mpx kamery (f/.2.0). Ich cieľom je kvalitný (aj širokouhlý) portrét, rozpoznávanie tváre pre autentifikáciu či nálepky v rozšírenej realite. Vyzerá to na poriadnu selfie mašinu.

Hlavný duálny fotoaparát kombinuje rýchle PDAF ostrenie s laserom. Točí aj v štandarde HDR10, očarí 4K rozlíšenie pri 60 FPS, no nechýba 1080p kvalita so spomalením na 240 FPS. Super slow-mo konkurencie je o niečo ďalej.

htc u12+
FOTO: HTC

Fotografuje a natáča HTC U12+ na špičkovej úrovni? Určite áno. DxOMark Mobile mu udelil skóre 103 bodov, čím z druhej priečky vytlačil Huawei P20. 109-bodové prvenstvo zostáva modelu Huawei P20 Pro.

Jedinečné vlastnosti

Na tlak citlivý rám, teda funkca Edge Sense, sa zjavne osvedčila, keďže vidíme jej druhú generáciu. Takýto intuitívny spôsob interakcie so zariadením neponúka takmer žiadna iná vlajková loď (Google Pixel 2 XL).

Edge Sense 2 po novom rozpozná, v ktorej ruke smartfón držíte. Pribudlo pár gest pre ovládanie a funkcionalita by si mala tiež rozumieť s mnohými aplikáciami z obchodu Google Play. Nebudete ňou teda ovládať iba prvky, ktoré vám výrobca predostrie.

Stlačenie rámu môže fungovať ako tlačidlo Späť, dvojité stlačenie napríklad aktivuje fotoaparát, stlačenie a podržanie LED blesk. Možností je veľa a všetky sú vašich rukách. Doslova. Čo je ešte zaujímavejšie, táto funkcia nahrádza fyzické tlačidlá.

edge sense
FOTO: HTC

HTC U12+ nemá žiadne fyzické tlačidlá. Namiesto nich sa v ráme nachádzajú vyfrézované časti, ktoré reagujú na dotyk, presnejšie na silu dotyku. Spätná hmatová odozva však dáva pocit, že ste stlačili fyzické tlačidlo. Ako dobre systém funguje ukáže až prax. Za inováciu ale palec hore.

Smartfón má 4 mikrofóny a vylepšené reproduktory BoomSound. Nechýba technológia HTC USonic a podpora pre kódovanie Qualcomm aptX. Funkcia Sonic Zoom umožňuje priame zameranie na konkrétny zdroj zvuku, čo zabezpečí jeho čistejšie a hlasnejšie podanie. Napríklad na koncerte hudobnej kapely sa môžete zamerať na hlas speváčky alebo sólo gitaristu.

Jeden deň výdrže

Akumulátor s kapacitou 3500 mAh a technológiou rýchleho nabíjania (Quick Charge 3.0) zabezpečí skôr priemernú výdrž. Jeden aktívny užívateľský deň by problémom byť nemal, čo postačí väčšine.

S dvojdňovou výdržou by sme ale nepočítali. Náročnejší a väčší displej si vypýta svoje aj napriek dobrej energetickej správe 10nm procesorovej sady.

Výrobca si za HTC U12+ vypýta 799 dolárov v 64 GB verzii. Táto verzia by mala byť dostupná u nás. 128 GB model bude stáť až 849 dolárov. Na našom trhu ho však nájsť nemusíme.

HTC U12+ je bezpochyby vlajkovým all-in-one riešením, pri ktorom by vám nemalo chýbať nič. Konkurencia je však v tejto triede silná a rozhodnúť vie každý detail. Značka, reklama, predošlé skúsenosti, odporúčania, testy… Investovali by ste svoje peniaze do toho najlepšieho, čo zatiaľ HTC vyprodukovalo?

HTC U12+