Keď nás Huawei oslovil, aby sme sa spolu s ním vybrali pozrieť sa na miesto, kde vyrába a testuje svoje smartfóny, nezaváhali sme. Vydali sme sa na týždeň dlhú cestu naprieč dvoma čínskymi mestami – Šen-čenom a Šanghajom.

Cieľom našej návštevy bolo nahliadnuť do komplexnosti, ktorá sa skrýva za výrobou a následným testovaním najnovších smartfónov.

Výrobná linka – minimum ľudí, maximum strojov

Bohužiaľ, počas návštevy výrobnej linky sme kvôli dobre stráženým tajomstvám nemohli fotiť ani natáčať. Pred vstupom do budovy nás prehľadali, obliekli do špeciálneho antistatického odevu (vyzeral som ako operátor černobyľskej elektrárne, čo vám poviem) a prešli detektorom kovov. Ak by som sa predsa len rozhodol niečo prepašovať.

Pred vstupom do haly som mal očakávania typu – 1 000 ľudí, šikovné ruky a krvopotná práca. Tento stereotyp sa mi okamžite zmenil pred očami. Huawei mal v hale, ktorú nám ukázal, približne 10 výrobných liniek, ktoré boli viac-menej samostatné. Na jednotlivých staniciach stáli len prvotní testeri (test dotykovej vrstvy, senzorov, atď.) a človek, ktorý zariadenia balil do veľkých krabíc určených pre predajcov.

Celá výroba jedného telefónu od začiatku až po koniec netrvala dlhšie ako pár minút. To všetko pri minimálnom zapojení zamestnancov. Tí, ako som spomenul vyššie, zapájali len do testovania, balenia alebo do dopĺňania súčiastok na kotúčoch, ktorým doslova chovali stroj.

Testovanie v najmodernejšom laboratóriu v Číne

Ako jedna z pár redakcií sme mohli nahliadnuť aj do testovacieho centra Huawei postaveného pri meste Šen-čen, odkiaľ firma pochádza. Najmodernejšie testovacie a vývojové centrum (R&D) centrum v Číne je obrovské. Niekoľko poschodí pretkaných testovacími strojmi, počítačmi, servermi a všeličím možným.

V Číne sme boli v čase, keď novinky v podobe Huawei P20 a P20 Pro ešte neboli predstavené a práve podliehali testovaniu, takže sme sa bohužiaľ nemohli pozrieť úplne všade. Videli sme však niekoľko zaujímavých bodov.

Huawei hradil všetky náklady redaktora na cestu do Číny.

Prehľad jednotlivých testovacích oddelení vo vstupnej hale.
Simulácia pripojenia telefónu k vysielačom. Huawei telefóny testuje pri tých najnáročnejších podmienkach. Telefón „cestuje“ rýchlosťou okolo 300 km/h a dynamicky sa musí prepínať medzi vysielačmi tak, aby nestratil signál.
Telefóny sú pripojené k serverom, ktoré náhodne vyberajú rôzne telefóny, na ktorých spúšťajú náhodné funkcie. Medzi nimi je napríklad uskutočnenie telefonátu, poslanie SMS správy, otvorenie fotoaparátu a ďalšie.
Bližší pohľad na testovacie servery.
Takto sú k serverom pripojené telefóny. Uložené sú v červených ochranných puzdrách. Na fotke je Huawei Mate 10 Pro.
Server náhodne vyberá, ktorý telefón má vykonať ktorú úlohu.
V testovaní sú stovky a niekedy až tisíce zariadení.
Huawei je lídrom vo vývoji 5G. Napravo sú 5G vysielače, ktoré sa časom dostanú aj na Slovensko. Svoje budúce telefóny optimalizuje už teraz.
Zariadenia ako tieto budú aj na Slovensku šíriť 5G signál. Momentálne ide o prototypy, ktoré podliehajú ďalším testom.
Telefóny sa uzatvárajú aj do takýchto komôr simulujúcich rôznu teplotu a vlhkosť a ďalšie parametre. Zariadenia musia byť schopné pracovať v rôznych podmienkach.
Pohľad na exteriér budovy nenapovedá, čo sa skrýva vnútri.