Úvod Sociálne siete Facebook Zmizlo ti niečo z Facebooku: Sociálna sieť ti dá vedieť, prečo to...

Zmizlo ti niečo z Facebooku: Sociálna sieť ti dá vedieť, prečo to vymazala!

0

Facebook práve zverejnil svoje interné normy pre komunity, ktoré využíva pri posudzovaní toho, čo je na ich sociálnej sieti dovolené a čo naopak nie.

Na oficiálnom blogu sociálnej siete vedenie vysvetľuje, že k tomuto rozhodnutiu prišli hlavne kvôli tomu, aby mali používatelia lepší prehľad o tom, čo Facebook považuje ako v poriadku a čo naopak ako zakázané.

Facebook tvrdí, že normy komunity sú neustále sa rozvíjajúci dokument, ktorý by mu mali pomôcť vylepšiť práve používatelia. Za čím si spoločnosť stojí sú prísne pravidlá týkajúce sa „potenciálnej ujmy v reálnom svete, vyhrážok alebo výziev na násilie.“ Hodnotí sa preto jazyk, kontext a podrobnosti.

Facebook má jasne definované pravidlá pre všetky hlavné kategórie.

Jasné pravidlá

Pochopiteľne, tvrdé pravidlá nie sú to pravé orechové pre úplne všetkých používateľov. Niekomu sa môžu páčiť, niekomu zas môžu ísť poriadne proti srsti. Tak napríklad, v sekcii venujúcej sa zbraniam Facebook vysvetľuje, že akýkoľvek návod na výrobu výbušnín bude okamžite vymazaný. Je tu však výnimka a tou je kontext. Ak sa totiž nejaké takéto zariadenie preukázateľne ukáže ako neškodné, ostáva na webe.

Nahota má výnimky

Facebook zakazuje aj nahotu, no aj táto téma má pár výnimiek. Sociálna sieť umožní zdieľanie obrázkov, ak symbolizujú zvyšovanie povedomia za dobrú vec, ide o materiály určené pre medicínske účely alebo podobne. Facebook zároveň dodáva, že povolené sú aj snímky nahých sôch, malieb a podobne.

To však nie je všetko. Ak by si predsa len porušil normy komunity a Facebook ti niečo vymaže, uvedie aj dôvod, na základe ktorého sa tak rozhodol.