Úvod Zaujímavosti Na toto POZOR: Stačí len jedna prebdená noc a v mozgu sa...

Na toto POZOR: Stačí len jedna prebdená noc a v mozgu sa udejú takéto nebezpečné zmeny

6

Jedna z najdôležitejších vecí v našom živote je spánok. Nielen, že si vtedy oddýchne celé telo, oddýchne si hlavne mozog, ktorý sa musí doslova očistiť od rôznych toxínov, ktoré sa v ňom za celý deň nahromadili.

Výskumníci zistili, že nedostatok spánku spôsobuje nahromadenie určitého druhu proteínu, ktorým sú pri pacientoch s Alzheimerovou chorobou obalené nervové bunky.

Nová štúdia publikovaná v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences tento efekt na ľudský mozog demonštrovala vôbec prvýkrát v histórii. Výsledky poukazujú na závažnosť dôsledkov chronickej nespavosti.

Presná príčina vzniku Alzheimerovej choroby zatiaľ síce stále nie je známa. Čo však vďaka novej štúdii vieme, je to, že pacienti s touto chorobu vykazovali vyššiu koncentráciu beta-amyloid proteínov. Proteíny vytvárajú povlak okolo nervových buniek, ktorému je pripisované narúšanie komunikácie medzi jednotlivými mozgovými bunkami.

Van Wedeen / Lawrence Wald / MGH / Science AAAS

Spánok ako spôsob dezinfekcie mozgu

Beta-amyloid proteíny sa vytvárajú úplne prirodzene počas dňa. Je to akýsi odpad mozgovej aktivity. Výskumníci otestovali 20 zdravých ľudí (10 žien a 10 mužov vo veku od 22 do 72 rokov) po zdravom spánku a po noci bez spánku. Pre vyhodnotenie úrovne škodlivého proteínu využili zobrazovaciu metódu zvanú pozitrónová emisná tomografia (PET).

Výsledky boli viac než znepokojujúce. Aj po jedinej prebdenej noci totiž našli známky o proteíne, a to aj na miestach, ktoré sú pri Alzheimerovej chorobe najkritickejšie. Rovnaký výsledok výskumníci zaznamenali pri všetkých testovaných subjektoch.

Limitácia štúdie – malý počet subjektov

Jednou z limitácií štúdie bol jednoznačne malý počet testovaných subjektov. Ani to však nemení nič na tom, že výsledok testov jasne preukázal, že k zmenám môže dôjsť už po pár hodinách bez spánku, pričom je jedno či ste muž alebo žena, mladí alebo starí.

Štúdia zároveň nepreukázala či sa dá nahromadený proteín odstrániť pravidelným spánkom po dobu niekoľkých za sebou nasledujúcich nocí, čo je viac než pravdepodobné. Jedno je ale jasné. Ľudia, ktorí majú problémy s chronickou nespavosťou čelia okrem zlej nálady a únavy aj oveľa vážnejším problémom.

Tento článok vyšiel v spolupráci s TECHBYTE.sk.