Úvod Sociálne siete Facebook Nenechajte sa nachytať: Písanie BFF neoverí bezpečnosť účtu na Facebooku!

Nenechajte sa nachytať: Písanie BFF neoverí bezpečnosť účtu na Facebooku!

0
facebook
Šéf Facebooku, Mark Zuckerberg

Na slovenskej facebookovej scéne sa po vzore zo zahraničia začal raketovou rýchlosťou šíriť príspevok, ktorý má „overiť“ zabezpečenie vášho účtu. Stačí pritom, že do komentárov napíšete písmená „BFF“.

Ak sa skratka BFF vyfarbí na zeleno a bude sa na ňu dať kliknúť, váš účet je vraj v bezpečí. Ak sa naopak BFF nevyfarbí na zeleno, váš účet nemá byť dostatočne zabezpečený a mali by ste si okamžite zmeniť heslo, inak môže dôjsť k jeho prelomeniu.

BFF nevynašiel Mark Zuckerberg

V hoaxe sa zároveň objavuje informácia o tom, že skratku BFF vynašiel Mark Zuckerberg. Toto je samozrejme hlúposť. Skratka BFF (Best Friends Forever) sa podľa servera Grammarly prvýkrát objavila ešte v roku 1996.

Ak sa náhodou BFF na tvojom zariadení navyfarbuje do zelena, vôbec sa nemáš čoho báť. Tvoj účet je stále zabezpečený. Facebook neustále pridáva nové funkcie, ktoré môžu a nemusia fungovať na všetkých zariadeniach, resp. verziách aplikácie.

Takto vyzerá hoax, ktorý sa momentálne šíri po Facebooku rýchlejšie, než požiar strechy:

Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ Facebook, vymyslel slovo BFF, aby sa uistil, že váš účet na Facebooku je bezpečný. Dajte lajk tomuto príspevku a napíšte BFF do komentára, ak sa objaví zelená, váš účet je chránený.

Ak sa neobjaví v zelenej farbe, okamžite si zmeňte heslo, pretože ho môže niekto hacknúť (zneužiť).

Nový hoax sa šíri extrémne rýchlo.

Stránka, ktorá hoax zdieľala, priamo v príspevku niekoľkokrát upozornila, že ide o vtip a že by naň ľudia mali prestať reagovať. To však tisíce Slovákov neodradilo a veselo pridávajú stovky nových komentárov.

Nebuď ako oni, buď múdrejší.