Úvod Huawei Huawei P20 Huawei P20 a P20 Pro oficiálne: Tri hlavné fotoaparáty, OLED displej a...

Huawei P20 a P20 Pro oficiálne: Tri hlavné fotoaparáty, OLED displej a farba ako žiadna iná

Horúce informácie prinášame z prvej ruky, priamo z dejiska svetovej premiéry v Paríži

15
huawei P20 Pro

Spoločnosť Huawei dnes oficiálne predstavila dlho očakávané vlajkové lode, smartfóny Huawei P20 a P20 Pro. Kým prvý menovaný predstavuje skôr tradičný vlajkový model, verzia Pro mieri ešte vyššie vďaka doteraz nepoznanej inovácii v mobilnej fotografii.

Fotoaparát

Začneme tým, čo v posledných týždňoch rezonovalo asi najviac. Fotoaparát smartfónu Huawei P20 tvoria dve šošovky s rozlíšeniami 12 a 20 Mpx. Optika nesie hrdé logo Leica a pokiaľ sú vám podrobnosti známe, nemýlite sa. Takouto foto zostavou disponuje Huawei Mate 10 Pro.

Huawei P20 Pro je prvým smartfónom na svete, ktorý pri fotografovaní využíva rovno tri primárne obrazové snímače. Ten najhlavnejší má extra vysoké rozlíšenie 40 Mpx. Druhý 8 Mpx snímač pracuje s teleobjektívom, ktorý sprostredkuje tzv. 5-násobné hybridné priblíženie – 3x optické, 10x digitálne.

Tretia šošovka? Monochromatický 20 Mpx snímač zabezpečí pre fotografie dostatočnú hĺbku ostrosti a pomôže vykresliť viac presných detailov v situáciách, ktoré si to vyžadujú. Hlavne teda pri zlom okolitom svetle.

Fotoaparát oboch zariadení koriguje umelá inteligencia, ktorá presne vyhodnotí to, čo fotografujete. Na základe scény a podmienok upraví nastavenia tak, aby ste okamžite a na jeden dotyk získali čo najdokonalejšiu fotografiu. Už vlaňajší Huawei Mate 10 Pro fotí vskutku výborne a tento model by to mal zvládnuť ešte lepšie, na čo si určite posvietime.

Huawei P20 má druhý najlepší fotoaparát na svete podľa hodnotenia DxOMark. Získal výnimočných 102 bodov, čím prekonáva Samsung Galaxy S9+, ktorý dostal hodnotenie 99 bodov. Prvé miesto? Huawei P20 Pro so ziskom neuveriteľných 109 bodov(!).

Huawei P20 Pro má porovnateľnú citlivosť na svetlo so zrkalovkami (ISO 102400!). Ďaleko za sebou necháva Samsung Galaxy S9+ (ISO 6400) a ďalšiu konkurenciu.

Výkon

O výkone a komponentoch, ktoré ho poskytujú, v tejto triede netreba mať pochybnosti. Huawei vlajkové lode vybavil svojim čipsetom Kirin 970 s vlastnou neurónovou jednotkou a grafikou Mali-G72 MP12.

Pamäte majú kapacity 4 GB a 128 GB v prípade modelu P20. Pro verzia dostala navyše ďalšie 2 GB operačnej pamäte, čiže dostaneme kombináciu 6 GB RAM a 128 GB ROM. Huawei počas podujatia nehovoril o podpore pre pamäťové microSD karty.

Absenciu takéhoto slotu užívatelia radi kritizujú, no v tomto prípade je väčšie natívne úložisko dobrou náplasťou. Huawei P20 zobrazí obsah na IPS LCD obrazovke s rozlíšením 2240 x 1080 pixelov a uhlopriečkou 5,8-palca.

Model Huawei P20 Pro má až 6,1-palcový displej s rozlíšením 1080 x 2240 pixelov a pomerom strán 19:9. Pozor, táto kráľovská verzia má displej vyrobený OLED technológiou. Riaditeľ spoločnosti na pódiu vyzdvihoval nevídane vysoký kontrastný pomer, jas a pokrytie farebného spektra.

Huawei P20 Pro
Huawei P20

Huawei čo-to vylepšil aj po softvérovej stránke. Užívateľské prostredie výrobca povýšil na verziu EMUI 8.1 po vzore jeho základov, operačného systému Android 8.1 Oreo. Doteraz bola známa iba verzia EMUI 8.0.

SuperCharge technológiu rýchleho nabíjania, ktorej kvality odobrila uznávaná nemecká organizácia TÜV, využijete pri 3400 mAh, resp. pri 4000 mAh batérii väčšieho modelu P20 Pro. Výdrž na jedno nabitie a rýchlosť nabíjania samozrejme preveríme.

Dizajn

Tak ako pri iných vlajkových lodiach, aj pri aktuálnych dvoch kúskoch z dielne Huawei sa budeme často opakovať. Jedinečnosti tu ale sú. Minimálne jedna. Smartfóny Huawei P20 a P20 Pro tvorí konštrukcia frézovaná z jedného bloku hliníku.

Opracovanie hrán, lícovanie panelov či len obyčajné tlačidlá pre ovládanie hlasitosti sú vyhotovené s maximálnou precíznosťou. Opäť si musíme zvyknúť na klzké a lesklé sklo, ktoré obopína obe strany.

Predná strana zariadenia vyzerá kontroverzne. Zarytí fanúšikovia Apple budú prskať, že si Huawei vôbec dovolil použiť notch, teda výrez v displeji. Smartfóny však majú výrez v displeji podstatne menší ako má iPhone X.

Okrem toho mu kontruje brada, ktorá ukrýva domovské tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov. Zadná strana smartfónov pôsobí veľmi čisto aj vďaka popisom, ktoré sú s dôrazom na minimalistický look decentne umiestnené v jednej línii s vertikálne uloženými fotoaparátmi. Tie vyčnievajú nad konštrukciu asi o milimeter. Možno ani ten nie.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Pri verzii P20 Pro pôsobí tretie oko fotoaparátu akoby ho tam inžinieri napasovali na poslednú chvíľu. Škoda, že sa nenachádza v jednom segmente s ostatnými dvomi optikami. Výrobca si zrejme nechal priestor pre dizajnovú inováciu novej generácie pre rok 2019.

Absolútne jedinečné je farebné prevedenie, ktoré výrobca nazval Twilight. Podanie farieb sa mení v závislosti od dopadu svetla, resp. uhla, pod ktorým dopadá. Na prvý pohľad ide možno o výstrelok, ktorý iba púta pozornosť, no pravdou je, že podobné prevedenie neponúka žiadny iný konkurenčný výrobca.

Povrchová úprava je veľmi lesklá. Okrem prevedenia Twilight bude k dispozícii čierna, modrá a farba ružového zlata. Huawei P20 Pro je hrubý len 7,8 milimetra a odolá vode a prachu v rámci krytia IP67.

Cena

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše. Huawei P20 sa bude na slovenskom trhu predávať za 669 EUR so 4 GB RAM a 128 GB ROM. Huawei P20 Pro z peňaženiek vytiahne 849 EUR v konfigurácii so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom.

Dostupnosť pre náš trh upresníme ihneď po oficiálnom avíze slovenského zastúpenia.

Otázka je jasná: Páčia sa vám nové vlajkové lode od Huawei? Boli by ste ochotní si jednu z nich kúpiť, alebo dávate prednosť konkurencii. Diskusia je otvorená.

Pozn.: 20:09, 27. 3. 2018 – obsah bol doplnený oficiálnymi fotografiami, informáciami a cenami pre slovenský trh