Aj nemecké BMW sa snaží svoje vozidlá čoraz užšie prepájať s inteligentnými mobilnými telefónmi. Na podujatí Mobile World Congress 2018 nemecká automobilka predviedla odomykanie vozidla obyčajným smartfónom. 

Nová funkcia má názov Digital Key a užívateľom bude sprístupnená v prebehu leta v júli. Digitálny kľúč bude k dispozícii vlastníkom vozidiel BMW priamo v dvornej aplikácii BMW Connected.

Má to ale malý háčiť. Bavorák bude možné odomknúť iba prostredníctvom smartfónu značky Samsung. Smartfóny kórejského Samsungu sú síce najpredávanejšie, no nie každý vlastník vozidla BMW ním musí disponovať.

Pokiaľ má smartfón slúžiť ako kľúč k automobilu, ktoré nie je zrovna lacné, mal by byť poriadne bezpečný. Možno rolu zohrala technológia Samsung Knox, ktorá spĺňa prísne bezpečnostné štandardy.

Prostredníctvom smartfónu bude možné automobil nielen odomknúť a zamknúť, ale aj naštartovať. Po nastúpení a umiestnení smartfónu na bezdrôtovú podložku pre nabíjanie sa vozidlo naštartuje.

bmw
BMW radu 7

Svoj digitálny kľúč budete môcť zdieľať s ďalšími piatimi osobami, ktoré musia logicky taktiež vlastniť smartfón Samsung. Táto možnosť bude zo začiatku ale obmedzená. Ak niekomu budete chcieť požičať auto, stačí mu poslať digitálny kľúč a hotovo. Po zapožičaní prístup jednoducho zrušíte.

Samrtfón samozrejme fyzický kľúč od auta úplne nenahradí. Aspoň nie nateraz. Skôr ide o moderný užívateľský doplnok. Časom inteligentné mobilné telefóny ale nahradia aj kľúče od auta.

Keď už stihli zabiť kompaktné digitálne fotoaparáty a napríklad prenosné prehrávače hudby, nejaký ten kľúč od auta nebude problémom. Riešenie všetko v jednom je jednoducho efektívne. Teda, pokiaľ sa nevybije batéria.