Úvod Novinky Android Prekvapenie! Android P Developer Preview 1 je tu. Tu sú všetky novinky!

Prekvapenie! Android P Developer Preview 1 je tu. Tu sú všetky novinky!

5

Google včera večer sprístupnil prvú verziu Android P určenú pre vývojárov. Takéto verzie sa označujú ako Developer Preview a ich cieľom je dať vývojárom dosť času optimalizovať svoje aplikácie pre chod na novom systéme.

Ak si vývojár a máš doma nepotrebný Pixel, kľudne začni sťahovať celý systém, no maj na vedomí a svedomí, že zatiaľ nejde o dvakrát použiteľnú verziu ale skôr o alpha verziu.

Podpora pre výrez v displeji a GPS aj v budovách?

Google sa rozhodol, že novú verziu Androidu vybaví kontroverznou funkcionalitou, a to podporou výrezu v displeji. To ale pochopiteľne nie je jediná novinka.

V Android P sa nachádza zameranie polohy pomocou Wi-Fi hotspotov (802.11mc). Ak to zariadenie podporuje, bude schopné zmerať vzdialenosť od rôznych hotspotov a lokalizovať ťa s presnosťou 1 až 2 metre. Šikovné hlavne vo veľkých budovách, ako galériách či múzeách.

Opäť upozornenia

Google si s nimi nedá pozor! Vyzerá to tak, že upozornenia sú azda najčastejšie meneným prvkom v každej verzii Androidu. Inak tomu nebude ani pri Android P. Priamo v upozorneniach budeš po novom vidieť obrázky, nálepky a širšiu podporu hlásia aj tzv. inteligentné odpovede. Ide o odpovede, ktoré ti Google ponúka na základe toho, o čom si práve píšeš.

Google taktiež zmenil dizajn nastavení, ktoré sú o niečo hravšie, farebnejšie.

Android P podporuje HDR VP9 video, HEIF (kompresia obrázkov) a oveľa viac. Vylepšením prešlo aj strojové učenie v Androide známe ako Neural Network API, ktoré dostalo aktualizáciu na verziu 1.1. Zaujímavou novinkou je správa oprávnenia používania senzorov, mikrofónu a kamery pre aplikácie, ktoré nie sú aktívne využívané. Ak si zapneš Facebook, no neskôr zmeníš aplikáciu na povedzme Instagram, Facebook už nebude schopný využívať žiaden hardvérový prvok, ktorým by ťa dokázal identifikovať, resp. odpočúvať.

Finálna verzia až v septembri

Na obrázku vyššie môže vidieť časovú os toho, kedy budú dostupné ďalšie Developer Preview verzie. Finálna verzia by mala prísť opäť na jeseň, a to spolu s novými Pixel zariadeniami.