Úvod Výrobcovia Google Google vypúšťa odľahčenú aplikáciu YouTube Go do ďalších 130-tich krajín sveta

Google vypúšťa odľahčenú aplikáciu YouTube Go do ďalších 130-tich krajín sveta

2

Ak vám YouTube Go nič nehovorí, ide o odľahčenú verziu bežnej aplikácie YouTube, ktorá je súčasťou celej série takzvaných Go aplikácií. Tie sú zase súčasťou operačného systému Android Oreo Go, ktorý je určený pre menej výkonné zariadenia so slabším hardvérom. 

Primárnou cieľovou stanicou takýchto zariadení a aplikácií sú rozvíjajúce sa a menej vyspelé trhy, kde je problém s rýchlosťou alebo samotnou dostupnosťou internetového pripojenia.

Go aplikácie je ale možné nainštalovať aj do bežných zariadení a ich funkčnosť nie je podmienená operačným systémom Android Go. Široko dostupným príkladom je napr. správca súborov Files Go. Mapy Go si môžete vyskúšať v mobilnom prehliadači. Stačí ťuknúť SEM.

Širšiu dostupnosť dostala aj aplikácia YouTube Go. Google ju vypustil do ďalších 130-tich krajín sveta, pričom by mohlo ísť o zaujímavú voľbu aj pre užívateľov z našich končín. Žiaľ, pre Slovensko aplikácia dostupná nie je tak, ako napr. pre Nemecko, Francúzsko a ďalšie dátovo vyspelejšie krajiny.

Dá sa ale predpokladať, že postupom času Google vyhovie aj užívateľom z týchto krajín.

youtube go
© Google Blog

YouTube Go dáva užívateľovi väčšiu kontrolu nad tým, ako sa budú videá prehrávať alebo sťahovať. Asi najväčšou výhodou je spomenuté sťahovanie videí, ktoré umožní ich následné prezeranie v offline režime bez pripojenia.

Aplikácia zároveň ukáže náhľady z videa, ktoré pomôžu užívateľovi rozhodnúť sa, či chce video pozerať, resp. sťahovať. Výborne vyzerá aj zdieľanie videí nablízko. Technológia využíva priame spojenie s cieľovým zariadením, ktoré musí byť v blízkosti smartfónu, z ktorého sa video zdieľa. Takéto zdieľanie nepotrebuje žiadne dátové pripojenie a zdieľať je možné aj viac videí súčasne.

Priemerný Európan spotrebuje asi 2,4 GB mobilných dát. Mobilné dáta najviac využívajú obyvatelia Fínska, až 13,3 GB, zatiaľ čo Slováci chabých 725 MB mobilných dát mesačne (analýza GlobalData). 

Aplikácia YouTube Go a jej podobné by sa teda u nás určite uplatnili. Veríme, že Google aplikáciu YouTube Go časom privedie aj k nám.

YouTube Go

https://www.youtube.com/watch?v=GTk2_QSf2Jk