Úvod Výrobcovia Sony Sony čakajú veľké zmeny na najvyššom poste: Kaz Hirai, ktorý firmu otočil...

Sony čakajú veľké zmeny na najvyššom poste: Kaz Hirai, ktorý firmu otočil o 180 stupňov končí

Sony sa mu podarilo otočiť tým správnym smerom. Po splnení svojej misie sa rozhodol skončiť.

1

Obľúbeného výrobcu z Japonska čakajú veľké zmeny. Len pár hodín predtým, ako sa dozvieme jeho finančné výsledky za uplynulý štvrťrok sme sa dozvedeli, že šéf spoločnosti, Kaz Hirai, končí.

Už 1. apríla o nahradí šéf financií Sony, Kenichiro Yoshida. Hirai aj naďalej ostane členom predstavenstva. Hirai pre Sony spravil veľa, o čom svedčia aj výsledky, ktoré sa mu podarilo dosiahnuť, napríklad s divíziou PlayStation.

Spoločnosť za posledné roky prešla obrovskou reštrukturalizáciou. Najskôr predali biznis vyrábajúci notebooky Vaio, neskôr zmenili spôsob, akým vyrábajú a predávajú televízory. Pre Sony je najväčším zdrojom príjmov pochopiteľne divízia vyrábajúca PlayStation, ako aj divízia vyrábajúca foto senzory. Sony ich totiž predáva aj tým najväčším hráčom na trhu, ako napríklad Apple či Samsungu.

Čoskoro nový šéf Sony, Yoshida, už niekoľkokrát ukázal, že to s biznisom skutočne vie. Stratégiu zameral na predaje PlayStation 4, čo sa mu aj podarilo. Sony totiž Microsoft pri aktuálnej generácii celkom slušne prekonal.

Pre mňa, ako aj pre spoločnosť to bude nová kapitola. Nemohol som si vybrať lepší čas, kedy odísť,“ opisuje svoje plány Hirai. „Mojou prioritou bude dokončenie a následná implementácia podnikateľského plánu pre fiškálny rok 2018,“ vysvetlil Yoshida.