Úvod Výrobcovia Samsung Analytici: Predaj smartfónov sa v roku 2018 spomalí, lídrom zostane Samsung

Analytici: Predaj smartfónov sa v roku 2018 spomalí, lídrom zostane Samsung

Tento rok sa má predať až 1,5 miliardy smartfónov.

1
smartfony

Analytici zo spoločnosti TrendForce odhadujú pomery na trhu so smartfónmi pre rok 2018. Významné zemetrasenie nenastane a situácia by mala byť takmer totožná, ako po uplynulý rok. 

TrendForce predpovedá spomalenie predaja smartfónov na globálnom trhu, nie pokles predaja. Trh by mal rásť tempom 2,8 percenta, pričom sa očakáva, že sa v roku 2018 predá 1,498 miliardy zariadení.

V roku 2017 sa predalo 1,458 miliardy inteligentných mobilných telefónov.

Podľa analytikov zostane trhovým lídrom kórejský gigant Samsung. Predá asi 300 miliónov zariadení a spoliehať sa bude na dostupnejšiu Galaxy A a Galaxy J triedu smartfónov. Ceny tohtoročných vlajkových modelov opäť porastú.

smartfonov

Experti predpovedajú rast značkám Apple a Nokia. Nokia vyťaží hlavne z výrobných kapacít v zaľudnenej Indii, kde bude jej silnou stránkou kategória cenovo dostupných zariadení a stredná trieda.

Rast by malo zaznamenať aj čínske Xiaomi. Odhadovaný predaj na úrovni 107 miliónov kusov smartfónov vyzerá dobre.

Väčšina tohtoročných smartfónov bude používať vyššie displeje s užším pomerom strán, duálne fotoaparáty a viac výrobcov si osvojí technológiu pre rozpoznávanie tváre, ktorú budú stále kombinovať s už zaužívanými snímačmi odtlačkov prstov.

Z davu môže vyčnievať napríklad Huawei s trojitou kamerou alebo zariadenia so snímačom odtlačkov, ktorý bude umiestnený pod displejom. Produkcia takýto modelov ale nezačne skôr ako v druhej polovici roka 2018.