Úvod Novinky Aktuálne Nakupuješ online? Priprav sa na koniec geografického blokovania pri nákupoch cez internet

Nakupuješ online? Priprav sa na koniec geografického blokovania pri nákupoch cez internet

Nakupovanie cez internet sa priblíži nakupovaniu v bežných kamenných obchodoch

2
online nakupovanie
© publicdomainpictures.net

Plénum Európskeho parlamentu v utorok (6. 2. 2018) odhlasovalo návrh nariadenia, ktoré obchodníkom ukladá povinnosť, aby umožnili prístup k svojim tovarom a službám z celej EÚ a za rovnakých podmienok pre všetkých.

To znamená koniec geografickým blokovaniam a automatickým presmerovaniam, ktoré by mali byť minulosťou už koncom tohto roka. Správu priniesol informačný portál Európskeho parlamentu.

Nakupovanie cez internet sa stalo bežnou súčasťou našich životov a životov obyvateľov Európskej únie. Cez internet si dnes vieme kúpiť širokú škálu tovarov, od oblečenia, cez nábytok až po elektroniku.

Podľa údajov Eurostatu cez internet v minulom roku nakúpilo 57 percent Európanov. Slováci priemer mierne prevýšili. Nákup cez internet v minulom roku uskutočnilo 62 percent Slovákov.

Informačný portál EU ďalej uvádza, že aj keď si tretina týchto zákazníkov objednala tovar z inej krajiny, aj online nakupovanie má svoje hranice a bariéry, ktoré zákazníkov zbytočne frustrujú. Už čoskoro im však môže byť koniec.

nakupovanie cez internet
© pexels.com

Geografické blokovanie je akékoľvek obmedzovanie online zákazníkov na základe ich národnosti, bydliska alebo miesta pripojenia. Niektoré online obchody zas neakceptujú zahraničné platobné karty, neumožnia vám zaregistrovať sa na nich s vašou adresou, alebo majú pre každú krajinu iné ceny.

Európsky parlament chce s touto diskrimináciou skoncovať už koncom tohto roka a nové pravidlá sa budú vzťahovať na širokú škálu tovarov a služieb. Ide o fyzické tovary, ako je napríklad oblečenie, nábytok alebo elektronika, online služby – napríklad webhosting alebo cloudové služby a zábavu – napr. lístky do kina či na koncert.

Koniec geografického blokovania vám v krátkom videu vysvetlí aj poslankyňa Európskeho parlamentu Roza Thun, ktorá má túto legislatívu na starosti.