Úvod Výrobcovia Archos Archos predstavil vôbec prvý elektrický skúter s OS Android. Stojí ako smartfón

Archos predstavil vôbec prvý elektrický skúter s OS Android. Stojí ako smartfón

0
archos
Archos už nie je známy iba kvôli smartfónom. Na snímke odolný model 50 Saphir

Francúzsky technologický výrobca poriadne prekvapil. Archos vyrába cenovo dostupné smartfóny, ktoré sa predávajú hlavne v Európe, no jeho posledná novinka nemá iba displej, ale aj dve kolesá.

Archos Citee Connect je mestský skúter na elektrický pohon, ktorý je unikátny v tom, že využíva operačný systém Android. Osobný prepravník do mestských ulíc má 8,5-palcové kolesá odolné voči prepichnutiu.

Rozbité sklo, ostrá hrana dlažby alebo taký typický kus drôtu by vlastníkov nemali zastaviť v jazde. Kolobežku poháňa 250W elektrický motor a pomerne výkonná 36W batéria.

Archos Citee Connect
© Archos

Výrobca tvrdí, že to stačí na 25 kilometrový dojazd a počas brzdenia sa dokonca generuje malé množstvo energie. Kolobežka je vyrobená z hliníka, váži asi 12 kilogramov a znesie jazdca s maximálnou váhou 100 kilogramov.

Maximálna rýchlosť 20 – 25 kilometrov za hodinu (v závislosti od váhy jazdca a podmienok) je viac ako dostatočná. Po uliciach miest určite závodiť nebudete. Aj keď si to vieme predstaviť.

Archos Citee Connect
© Archos

Android

Archos Citee Connect má palubný panel, pod ktorým tiká neznámy 4-jadrový procesor, 1 GB RAM a 8 GB úložisko. Systém si rozumie s 3G konektivitou, čiže môžete byť počas jazdy online a nechať sa napríklad navigovať.

kolobezka
© Archos

Len či takej aplikácii Google máp bude 1 GB RAM stačiť. OS Android pokryje rôzne funkcie od zobrazenia okamžitej rýchlosti, zaznamenania prejdenej vzdialenosti či zobrazenia zostávajúcej kapacity batérie.

Čo je najlepšie, skúter Citee Connect sa bude predávať za 499 EUR. Stojí teda ako smartfón vyššej strednej triedy, napr. Samsung Galaxy A8 alebo OnePlus 5. Po dostupnosti zatiaľ nepátrajte. Novinka sa začne predávať cez leto.

Archos Citee Connect
© Archos

Ak budete mať cestu okolo Barcelony, Archos kolobežku predvedie na podujatí MWC 2018.