Úvod Novinky Android Android P môže upozorniť volajúceho na nahrávanie hovoru druhou stranou

Android P môže upozorniť volajúceho na nahrávanie hovoru druhou stranou

0
nahravanie hovorov
Ilustr foto: Zvukový záznamník Ampex zo 60. rokov a vtedajšou cenou 2100 dolárov

O novej verzii najpoužívanejšieho operačného systému sa už začína pomaly hovoriť. Zatiaľ je známa ako Android P, resp. Android 9.0 a má byť vylepšená rovno v niekoľkých ohľadoch.

Veľmi zaujímavo vyzerá čerstvo objavená funkcia, ktorá by nás mohla upozorniť na to, ak si bude niekto nahrávať hlasový hovor. Pri prípadnom nahrávaní druhou stranou by mal v slúchadle znieť tón presne určenej frekvencie, ktorý sa bude opakovať každých 15 sekúnd.

Legislatívne opatrenia mnohých krajín myslia na nahrávanie hovorov a podmieňujú ich zaznamenávanie informovaním a súhlasom dotknutých strán. Hovory však nemusia zaznamenávať iba veľké firmy, napr. pre potreby zlepšenia služieb, ale aj súkromné osoby a ďalšie subjekty.

Funkcia vyzerá rozhodne zaujímavo, ale má obmedzenia. V prvom rade, konfiguráciu funkcie výstražných tónov pri zaznamenávaní hovorov budú mať v rukách operátori. Teoreticky ju v budúcnosti môžu povoliť, zakázať alebo prispôsobiť.

V rade druhom, stále existuje root. Pípanie na pozadí počas nahrávania hovorov môže niekomu vadiť, keďže užívateľ žiadnym spôsobom aktivitu funkcie neovplyvní. Majstri rootu sa jej nebudú mať problém zbaviť priamym zásahom do systému.

Do uvoľnenia novej verzie OS Android P je ešte poriadne ďaleko. Funkcionalita môže pri vývoji prejsť modifikáciou a dodatočnými úpravami, ktoré zmenia jej vlastnosti.

Android P, poprípade Android 9.0 P získa podporu pre atypické displeje, užívateľské prostredie dostane pozmenený dizajn a hlbšie zakorenenie digitálneho asistenta.