Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi na indickom trhu nepoľavuje, čoskoro môže predbehnúť Samsung

Xiaomi na indickom trhu nepoľavuje, čoskoro môže predbehnúť Samsung

0
xiaomi

Viceprezident Xiaomi pre indický trh sa na sociálnej sieti Twitter pochválil čerstvým úspechom. Dynamickej čínskej spoločnosti sa podarilo na tomto trhu predať viac ako jeden milión smartfónov Redmi 5A, a to iba za necelý mesiac od jeho trhového uvedenia.

Xiaomi Redmi 5A sa začal v Indii predávať 7. decembra. Zariadenie charakterizuje 5-palcový displej s HD 720p rozlíšením, Snapdragon 425, 13 Mpx fotoaparát s clonou f/2.2 alebo 3000 mAh batéria. Smartfón beží pod správou OS Android 7.1 Nougat a najnovšieho užívateľského prostredia MIUI 9.

Najlepšia je však cena, za ktorú tieto vlastnosti v Indii dostanete. Verzia s 2 GB RAM a 16 GB úložiskom stojí 4999 indických rupií, čiže asi 65 EUR. Model s 3 GB RAM a 32 GB pamäťou stojí 6999 indických rupií – po prepočte necelých 100 EUR.

xiaomi
© Manu Kumar Jain

Xiaomi Redmi 5A nahradil taktiež veľmi obľúbený typ Redmi 4A, ktorý si v priebehu ôsmich mesiacov zadovážilo 4 milióny záujemcov.

Xiaomi sa stávka na indický trh oplatila. Výrobca tam v minulom roku otvoril dve výrobné prevádzky a investoval tiež do predajných miest. Xiaomi sa na indickom trhu bije s kórejským Samsungom.

Obe spoločnosti si pripisujú približne zhodný trhový podiel na úrovni 23,5 percenta. Spolu tak ovládajú takmer polovicu indického trhu s inteligentnými mobilnými telefónmi. Dynamika mladej čínskej spoločnosti je značná a nebolo by prekvapením, ak by tento rok nechala Samsung za svojím chrbtom.

xiaomi
Redmi 5A © Xiaomi

V Indii sa však schyľuje k ešte lacnejšej ponuke. Google spolupracuje s miestnymi výrobcami na smartfónoch, ktoré budú poriadne lacné. Poháňať ich bude odľahčená verzia operačného systému Android Oreo v tzv. Go edícii.

Prvé takéto zariadenie bude predstavené koncom tohto mesiaca. Ponesie logo spoločnosti Micromax a stáť bude ledva 30 EUR.