Úvod Zaujímavosti Interné pamäte budú opäť rýchlejšie. Nový štandard prináša rýchlosť až 23,2 Gbps!

Interné pamäte budú opäť rýchlejšie. Nový štandard prináša rýchlosť až 23,2 Gbps!

Nový štandard zabezpečí dostatočne vysokú rýchlosť prenosu aj pre tie najnáročnejšie procesy.

0
ufs 3.0
Ilustr. foto

Organizácia JEDEC, ktorá štandardizuje (nielen) spôsoby ukladania dát na globálnej úrovni, zverejnila nový štandard Universal Flash Storage 3.0, v skratke UFS 3.0. Posledným štandardnom je UFS 2.1.

Tento typ úložísk používajú aj výrobcovia smartfónov, no nájdeme ich tiež v iných zariadeniach z rôznych kategórií. Výkon interného úložiska je užívateľmi často nepovšimnutý.

Pozornosť smeruje hlavne na kapacitu interného priestoru, nie na jeho výkon. Každopádne je UFS 3.0 a je dvojnásobne rýchlejšie. Rýchlosť zápisu a čítania je dôležitá, keďže sú rôzne dátové súbory objemnejšie a objemnejšie.

V rámci jednej cesty dokáže úložisko štandardu UFS 3.0 preniesť dáta rýchlosťou 11,6 Gbps, čo je dvojnásobkom štandardu UFS 2.1. Prenos dát v rámci tzv. dvojcestného spojenia môže dosiahnuť rýchlosť až 23.2 Gbps.

ufs 3.0
HTC U11 a mnohé ďalšie súčasné vlajkové lode používajú úložiská štandardu UFS 2.0 a UFS 2.1

Nový typ si vystačí s napätím 2.5V. Predošlá generácia potrebovala napájanie niekde medzi úrovňami 2,7 – 3,6V. Popri zvýšenej rýchlosti tak klesla energetická náročnosť. Ďalšie vylepšenie spočíva v rozsahu pracovných teplôt (-40°C to 105°C).

Väčší rozsah teplôt je dôležitý napríklad pre uplatnenie štandardu v automobilovom priemysle.

Zatiaľ došlo iba k predstaveniu nového štandardu UFS 3.0. Nejaký čas potrvá, kým takýto typ úložiska nájdeme v inteligentnom mobilnom telefóne, digitálnom fotoaparáte, prehrávači a ďalších zariadeniach.