Ak športujete, možno pre zaznamenávanie svojich výkonov používate populárnu fitness aplikáciu STRAVA. Appka sleduje aktivitu užívateľa, napr. behanie alebo bicyklovanie, prostredníctvom lokalizácie GPS.

Aplikácia STRAVA má veľa interaktívnych prvkov a ide o akúsi sociálnu sieť pre športovcov. Výkony a čas môžete porovnávať s ostatnými športovcami, dokážete s nimi súťažiť, zdieľať fotky alebo ich upozorňovať na ďalšie aktivity.

STRAVA minulý rok v novembri zverejnila impozantnú tepelnú mapu, tzv. heat map, ktorá zobrazuje aktivitu užívateľov aplikácie z celého sveta. Mapa obsahovala miliardy údajov, ktoré krásne znázornili, v akých lokalitách sa športuje najčastejšie.

Tvorcovia aplikácie tepelnú mapu aktualizovali a v súčasnosti obsahuje 6-násobne viac údajov ako v pôvodnom prevedení. Podľa slov tvorcov má ísť o najväčšiu, najobsiahlejšiu a najkrajšiu databázu údajov tohto typu.

Mapa je skutočne neuveriteľne podrobná a môžete si ju pozrieť TU. Vyskytol sa však problém. Žiariace tepelné stopy symbolizujúce športovú aktivitu sa objavili aj v oblastiach, kde by ste ich možno nehľadali. Stopy sa dajú vyhľadať v Afganistane, Afrike, v Sýrii a v ďalších bojových oblastiach.

strava
Odľahlá oblasť v Afganistane a zrazu…bežecký okruh, alebo tajná základňa armády?

Vďaka novinke tvorcov tak celkom presne dokážete určiť, kde sa asi nachádza tajná základňa americkej armády. Aj vojaci, resp. zamestnanci americkej armády športujú, a to aj keď sú na misii v nebezpečnej oblasti. Niektorí pritom používajú aplikáciu STRAVA, ktorá ich pohyb zaznamenala.

Podľa predstaviteľov spoločnosti mapa predstavuje agregovaný a anonymný pohľad na športovú aktivitu. Mapa neobsahuje údaje, ktoré boli označené ako súkromné a ani údaje z tzv. súkromných oblastí.

Problémom sa americká armáda zaoberá a uznala, že môže ísť o bezpečnostný problém. Nápravné opatrenie sa dotkne jej zamestnancov, ktorí si nebudú môcť vziať do citlivých oblastí súkromný smartfón a tablet.

Armáda sa s modernými aplikáciami nepasuje po prvý krát. V lete roku 2016 zakázala zamestnancom inštalovať do služobných telefónov hru Pokémon GO.

Ak chcete pátrať po tajných základniach v odľahlých častiach Afriky či Afganistanu, nepotrebujete miliardový špionážny satelit. Dobrú prácu odvedie aj verejne dostupná mapa od tvorcov aplikácie STRAVA.