Úvod Konkurencia Apple Samsung prišiel o kšeft: Apple procesory vyrobí iná spoločnosť

Samsung prišiel o kšeft: Apple procesory vyrobí iná spoločnosť

Samsung tento rok

5

Apple je spoločnosť, ktorá si svoje čipy navrhne sama a ťažkú úlohu výroby a logistiky hodí na niekoho iného. Samozrejme za to dobre zaplatí, a tak je medzi výrobcami veľká bitka o to, kto si to zoberie na starosť.

Posledných pár rokov túto úlohu plnili dve spoločnosti, Samsung a TSMC. Tie to robili buď spoločne alebo exkluzívne, tzn. vždy len jedna z nich. Novú generáciu čipov od Apple založených na 7 nm výrobnom procese tento rok vyrobí len TSMC. Samsung obišiel naprázdno. O takto technologicky pokročilé čipy je veľký záujem, objednať si ich u TSMC malo až 40 zákazníkov.

Americký výrobca čipov poriadne tlačí na pílu. Už tento rok využije technológiu EUV (Extreme Ultra Violet), pričom zároveň zrýchľuje vývoj 5 nm a 3 nm výrobných procesov. Dôkazom tejto stratégie je aj nová fabrika, ktorú momentálne dokončuje.

Práve v nej by mal v prvej polovici 2019 začať skúšobnú výrobu 5 nm čipov určených pre vlajkové lode budúcnosti. Rok na to začne s výstavbou fabriky, ktorá bude chrliť čipy vyrobené 3 nm výrobným procesom. To je však hudba a výkon budúcnosti.