Samsung a Apple medzi sebou súperia nie len na poli smartfónov, ale aj na poli príslušenstva. Svedčí o tom bitka o najlepšie bezdrôtové slúchadlá. Samsungu sa podarilo prvú verziu svojich slúchadiel, IconX, predstaviť ešte v júni 2016. Apple so svojim AirPods prišiel až o šesť mesiacov na to. Ako som v recenzii pôvodnej generácie IconX písal, inak vynikajúce slúchadlá kazila krátka výdrž batérie.

Druhá generácia Gear IconX 2018 prichádza s malými zmenami. Samsung z nej odstránil snímač rýchlosti tepu, čím výrazne zlepšil výdrž batérie. Okrem toho sú slúchadlá IconX 2018 o niečo menšie a nosia sa pohodlnejšie. Toto všetko sú výhody, kvôli ktorým snímač rýchlosti tepu oželiem kedykoľvek sa ma opýtate.

Rozdiel medzi 1. a 2. generáciou je obrovský

Rozdiel je to celkom slušný. Stará verzia slúchadiel IconX merala 18,9 x 26,4 x 26 mm, zatiaľ čo tá nová meria len 21,8 x 18,9 x 22,8 mm. Aby toho nebolo málo, Samsungu sa do slúchadiel podarilo dostať 82 mAh batériu, čo je oproti 47 mAh v prvej generácii poriadny rozdiel.

Zmenou prešla aj v krabička, ktorá slúži aj ako akási malá power banka. Jej kapacita sa zvýšila z 315 mAh na 340 mAh, zatiaľ čo fyzické rozmery krabičky sú dokonca menšie, než pri origináli. Slúchadlá aj krabička sú vyrobené z na dotyk mäkkého a príjemného plastu. IconX 2018 v uchu pôsobia veľmi príjemne, netlačili ma a ani nijak neobmedzovali. Svoj cieľ teda splnili fantasticky.

Perfektné do moderného životného štýlu

IconX 2018 sú po zmenách, ktoré Samsung spravil tak dobre, že by som ich kľudne nosil v kancelárii, cestou z práce alebo školy, v posilke alebo pri behaní. Sú odolné voči potu a ponúkajú vynikajúcu izoláciu okolitého hluku. Stále je tu možnosť zapnúť režim, ktorý prepustí určitú časť zvuku aj z okolitého prostredia, čo je vynikajúce hlavne pri behaní či bicyklovaní.

Pri ovládaní máš hneď niekoľko možností. Hlavným prvom je využitie dotykovej plochy, ktorá sa však niekedy ťažko triafa a nie vždy úplne perfektne funguje. Slúchadla sa stačí raz dotknúť, čím hudbu zapauzuješ, dvojťuknutím pustíš ďalšiu pesničku, podržaním zas spustíš Google asistenta, Samsung Bixby alebo Siri (podľa zariadenia).

Android aj iOS

Tak, ako tomu bolo aj pri prvej generácii nemá ani tá druhá problém fungovať aj na iOS zariadeniach. Stačí sa pripojiť cez Bluetooth a je to. Samsung ich však pochopiteľne navrhol primárne pre používanie na jeho vlastných zariadeniach, poprípade na zariadeniach bežiacich na operačnom systéme Android 4.4 KitKat a novšom.

Slúchadlá okrem iného ponúkajú aj 4 GB vnútornej pamäte, do ktorej môžeš nakopírovať svoje obľúbené skladby. Keď tak spravíš a pôjdeš si, povedzme zabehať, nemusíš so sebou ťahať telefón. Okrem toho, slúchadlá budú zaznamenávať tvoju fitness aktivitu, ktorú môžeš neskôr spárovať s telefónom.

Výdrž batérie: Tá najlepšia zmena

Výdrž slúchadiel Gear IconX 2018 sa po novom zvýšila na približne 5 hodín, čo je oproti 90-tim minútam, ktoré som nameral pri prvej generácii obrovský rozdiel. Nabiť si ich musíš pomocou puzdra, ktoré sa nabíja cez USB C. Slúchadlá okrem toho disponujú technológiou rýchleho nabíjania, vďaka ktorej už po desiatich minútach nabíjania získaš až 1 hodinu počúvania hudby.

Ak sa rozhodneš, že budeš hudbu počúvať bez pripojenia k telefónu (cez vnútorné úložisko), k celkovej výdrži si pripočítaj ešte hodinu navyše. To je už parádna záležitosť, ktorá minulej generácii chýbala ako soľ. Čo je zvláštne a čo by možno mohol Samsung v tretej generácii vylepšiť je spôsob, akým sa slúchadlá vypínajú. Nenájdeš na nich žiadne tlačidlo pre vypnutie. Vypnú sa jedine vtedy, keď ich vložíš späť do krabičky, čo som aj vždy robil, keďže inak by som ich celkom určite stratil.

Kvalita zvuku: Opäť nesklamali

Slúchadlá som testoval na troch zariadeniach, a to na Samsung Galaxy Note 8, iPhone XOnePlus 5. Ani na jednom z týchto zariadení som nemal pocit, že by šlo o lacné slúchadlá. Kvalita prehrávaného zvuku bola vždy na vysokej úrovni. Celkom subjektívne mám ale pocit, že najlepšie zneli pri prepojení s Galaxy Note 8, resp. pri prehrávaní hudby priamo z interného úložiska.

Basy boli krásne plné, výšky nádherne čisté a stredy veľmi príjemne znejúce. Veľmi sa mi páčilo aj to, ako znela prvá generácia a tá druhá je na tom veľmi, veľmi podobne. Niet sa teda čudovať tomu, že mi IconX 2018 padli „do ucha“ ako uliate.

Samozrejme, na trhu sa dajú nájsť aj bezdrôtové slúchadlá s lepšou kvalitou zvuku. Často sú však väčšie a nespratnejšie. Gear IconX 2018 jednoduchým riešením, ako si už bezdrôtovú hudbu čo najpríjemnejšie.

Zamysli sa…

…ak bezdrôtovosť nie je tvojou prioritou, tak podobne znejúce, no drôtové slúchadlá nájdeš aj podstatne lacnejšie. V kategórii do 50 € ich je hneď niekoľko. Že by som ich chcel mať v ušiach niekoľko hodín vkuse sa nedá povedať. Sú skôr určené pre krátke cestovanie, šport, behanie a iné aktivity, ktoré trvajú maximálne do jednej hodiny. Pri dlhšie trvajúcich aktivitách by som jednoznačne volil slúchadlá prekrývajúce uši.

Je ale pekné vidieť, že Samsung skutočne zamakal a pôvodnú verziu vylepšil natoľko, že by som nemal problém kúpiť si ju. Pre ľudí, ktorí celý deň presedia na stoličke alebo počúvajú hudbu výlučne vtedy, keď im nevadí, že ich niekto vidí, existujú aj lepšie riešenia. Ak by som bol milovníkom behu dlhšieho, než pár minút, ani by som neváhal a okamžite by som objednával.