Úvod Novinky JDI vyvíja priehľadný snímač odtlačkov, ktorý poputuje priamo do skiel LCD displejov

JDI vyvíja priehľadný snímač odtlačkov, ktorý poputuje priamo do skiel LCD displejov

0

Japonská spoločnosť JDI (Sony, Hitachi a Toshiba) oznámila, že vyvíja priehľadný snímač odtlačkov prstov na báze skla, ktorý poputuje do obrazoviek budúcich smartfónov. V JDI sa rozhodli zužitkovať vlastné technológie.

Transparentný snímač odtlačkov bude využívať kapacitnú multi-touch technológiu, ktorú JDI používa vo svojich LCD displejoch. Tzv. Pixel Eyes displeje od JDI používajú niektoré smartfóny a digitálne fotoaparáty.

Priehľadný snímač bude zabudovaný do skleneného podkladu LCD displeja, presnejšie do jeho vrchnej vrstvy. Keďže snímač je priehľadný, na displej neuvidíme žiadnu známku toho, že tam vôbec je.

Kapacitná technológia ale bude dostatočne citlivá na to, aby dokázala rozpoznať jemnú a jedinečnú textúru odtlačkov prstov užívateľov. Kapacitná technológia pod hlavičkou JDI musela prejsť patričným vývojom, aby si s takto citlivým snímaním dokázala poradiť.

Priehľadný snímač zo skla bude mať rozmery 8 x 8 milimetrov, no tvorcovia chcú vyrábať aj menšie, poprípade väčšie typy snímačov. Veľmi tenké, malé a flexibilné snímače ocenia aj dizajnéri, ktorí budú mať viac voľnosti pri návrhu nových produktov.

snimac odtlackov
Univerzálnejší kapacitný snímač môže mať široké využitie © JDI

Takéto snímače zároveň vyriešia diskusie o ideálnej polohe a umiestnení snímača odtlačkov prstov. V súčasnosti sa užívatelia delia na dva tábory. Jeden preferuje snímač na prednej strane zariadenia, druhý zase polohu na chrbte smartfónu.

Proti neviditeľnému snímaču zabudovanému priamo v displeji asi nebude namietať ani jeden tábor.

8-milimetrový senzor od JDI má rozlíšenie 160 x 160 pixelov a hustotu 506 PPI (počet pixelov na palec). JDI je v pokročilom štádiu vývoja a predstavuje si, že ku komerčnému nasadeniu pristúpi ešte v tomto fiškálnom roku, ktorý končí v marci 2019.

Bude zaujímavé vidieť, ako rýchla bude kapacitná technológia a ako si napríklad poradí s mokrými a znečistenými prstami. JDI tak postavil, resp. stále stavia konkurenciu snímaču Clear ID FS9500 od spoločnosti Synaptic.

Tento snímač pracuje na inej technológii. Výrobca vyvinul 0,7 mm hrubý optický CMOS senzor, ktorý môže byť použitý iba v AMOLED displejoch. Pri snímaní odtlačku sa konkrétna oblasť AMOLED panela rozsvieti a vnorený snímač následne zaznamená odrazené svetlo aj s mapou odtlačku prsta.

Vyzerá to, že ak nie tento, tak na budúci rok budú snímač odtlačkov vnorené do displejov smartfónov pomerne bežnou záležitosťou.