Úvod Aplikácie Mobilné prehliadače Opera vás ochránia pred nedovoleným ťažením kryptomien

Mobilné prehliadače Opera vás ochránia pred nedovoleným ťažením kryptomien

1

Kryptomeny sa stali natoľko populárnymi, že sa pre ich ťaženie využíva doslova všetko. Aj výkon vášho počítača a internetové pripojenie, o čom ani nemusíte vedieť. Iniciátorom stačí dobre vložený špeciálny skript do kódu vami navštívenej internetovej stránky.

Na internet častejšie pristupujeme z mobilných zariadení, ktorým sa ťaženie kryptomien taktiež nevyhýba. Koncom minulého roka sa napríklad objavil nebezpečný malvér, ktorý dokázal mobilné zariadenie intenzívnym ťažením digitálneho zlata nenávratne fyzicky poškodiť.

Proti nekorektnému využívaniu zdrojov pre ťažbu kryptomien začali bojovať pôvodom švédski producenti mobilných prehliadačov Opera. Veľký prehliadač Opera a Opera Mini prichádzajú v najnovších verziách s implementovanou ochranou pred tzv. cryptojacking-om.

Pri prehliadaní internetových stránok nemáte ako overiť, či chcú zneužiť výkon vášho smartfónu pre ťaženie kryptomien. Podozrenie zväčša padne až vtedy, ak užívateľ postrehne výrazne horšiu výdrž smartfónu na jedno nabitie, pomalé vykonávanie aj základných operácií či prehrievanie zariadenia.

opera
© Opera

Bohate postačí, ak necháte v mobilnom prehliadači otvorenú kartu s navštívenou nebezpečnou stránkou. Cryptojacking najčastejšie stretnete na weboch s obsahom pre dospelých alebo na stránkach so zdieľaným pirátskym obsahom.

Ak už najnovšiu verziu prehliadača Opera alebo Opera Mini používate, ochranu zapnete ľahko. Možno už ju máte vlastne zapnutú. V nastaveniach prehliadačov stačí aktivovať funkciu pre blokovanie reklám, ktorá je obohatená o cryptojacking.

Opera dokonca vytvorila stránku, kde si zraniteľnosť vášho prehliadača pred ťažením kryptomien môžete otestovať.

Prehliadač Opera nájdete v obchode Play TU a jeho ľahšiu verziu Opera Mini pre zmenu TU.