Úvod Novinky Aktuálne Odcudzenie platobných údajov zo stránok OnePlus sa dotklo 40 000 zákazníkov

Odcudzenie platobných údajov zo stránok OnePlus sa dotklo 40 000 zákazníkov

Výrobca odporúča, aby ste si skontrolovali svoj účet.

1
oneplus
© onlinebusiness.com

Zákazníci spoločnosti OnePlus začali v minulom týždni poukazovať na možné zneužitie svojich platobných kariet, čo sa nakoniec aj potvrdilo. K úniku informácií o platobných kartách došlo pri nákupe prostredníctvom oficiálneho online obchodu oneplus.net.

Spoločnosť začala incident okamžite vyšetrovať a z e-shopu preventívne odstránila možnosť uskutočnenia platby kartou. K dispozícii zostal iba PayPal, ktorého sa bezpečnostný prehrešok netýka.

Spoločnosť OnePlus už dospela k záverom, aj keď nie k úplným, ktoré nie sú vôbec príjemné.

Informácie o platobných kartách zákazníkov boli odcudzené skriptom, ktorý útočníci vložili do servera pre spracovanie platieb. Zatiaľ nie je jasné, či bol skript nainštalovaný fyzicky, teda niekým, kto mal prístup k serverom, alebo došlo k inštalácii na diaľku.

oneplus.net
Problémový formulár pre zadávanie platobných údajov

Z celkového počtu zákazníkov bezpečnostná hrozba postihla až 40 000 z nich. Odcudzené informácie obsahovali čísla platobných kariet, doby platnosti kariet a bezpečnostné kódy. Skript odosielal odcudzené údaje priamo z prehliadačov zákazníkov v zápätí po tom, ako ich manuálne zadali.

K odcudzeniu údajov dochádzalo približne od polovice novembra do 11. januára. Ak ste v tomto období uskutočnili na webe oneplus.net akýkoľvek nákup, je potrebné skontrolovať si výpis z účtu a preveriť, či nejaké vaše peniaze neodišli tam kam nemali.

Ak áno, je nutné kontaktovať banku a nechať si kartu zablokovať, resp. vymeniť za novú s aktualizovanými údajmi. Kontaktovať by ste mali aj spoločnosť OnePlus na adrese security@oneplus.net.

Bezpečnostné riziko sa netýka zákazníkov, ktorí mali v systéme platobnú kartu uloženú (pred novembrom), alebo uskutočnili platbu pomocou služby PayPal.

Výrobca stále vykonáva hĺbkový bezpečnostný audit a plánuje zaviesť dokonalejšiu metódu pre vykonávanie platieb. Momentálne sa dá na oneplus.net stále nakupovať iba cez PayPal.