Úvod Aplikácie Ako vyzerá nebezpečná aplikácia, ktorú by ste nemali inštalovať, ale nahlásiť?

Ako vyzerá nebezpečná aplikácia, ktorú by ste nemali inštalovať, ale nahlásiť?

4

Už niekoľkokrát sme písali o škodlivých kódoch, ktoré boli súčasťou pochybných mobilných aplikácií nachádzajúcich sa často priamo v obchode Google Play. Ak aj aplikácie škodlivý kód neobsahovali, nekorektným spôsobom sa vás snažili pripraviť o prostriedky a osobné údaje.

Možno by bolo namieste uviesť si nejaký príklad, ktorý by bol dokonca aktuálny. Obzvlášť, ak je takáto pochybná aplikácia propagovaná na sociálnych sieťach, kde tvorcovia vyzývajú na jej stiahnutie.

Príkladom bude aplikácia Featured Wallpaper, ktorá chce od vás vytiahnuť peniaze, vzhľadom na svoje zameranie vyžaduje neprimerane veľa povolení, reklama na ňu beží na Instagrame a dokonca sa stále nachádza (v čase písania) v obchode Google Play.
aplikacia

Aplikácia Featured Wallpaper bola vydaná 20. novembra 2017 (verzia 1.0.0) a obchod Google Play hovorí o počte inštalácií v rozmedzí od 10 000 do 50 000.

Aplikácia vyžaduje povolenie pre prístup k vašim SMS správam, konkrétne k ich odosielaniu, k stavu a identite zariadenia, k informáciám o WiFi pripojení a k identifikátorom zariadenia a informáciám o hovoroch. Ďalšie povolenia ako čítanie obsahu z úložiska nespomíname.

aplikacia

Aplikácia teda po inštalácii získa napríklad vaše telefónne číslo, z ktorého dokáže odoslať SMS správu. Dali ste jej na to povolenie. Charakteristiky skupín všetkých povolení nájdete na tejto adrese.

aplikacia
Aplikácia je veselo propagovaná napr. na Instagrame

Zaujímalo nás tiež vyhlásenie o ochrane osobných údajov, ktoré by sa malo nachádzať v popise aplikácie v časti určenej vývojárovi, resp. autorovi aplikácie. Po kliknutí na Ochranu údajov sa nám zobrazil dokument, ktorý vidíte nižšie.

aplikacia

Vývojár menom Felipe M. Unruh, ak je meno skutočné, zrejme pôsobí ako jednotlivec, keďže uvádza iba kontakt na seba. Skontaktovať sa s ním môžete len formou elektronickej pošty na DNischolss@gmail.com.

Aplikáciu Featured Wallpaper sme spustili v domnienke, že nám pomôže vylepšiť domácu obrazovku impozantnými tapetami, ktoré nemajú obdobu. Namiesto tapiet sa nám ale zobrazila šteklivá reklama cez celú obrazovku. Reklamu sme zatvorili a potom prišlo (pre vývojára) to najlepšie.

aplikacia

Operačný systém Android (v našom testovanom prípade sme zvolili hojne používanú verziu 7.0 Nougat) si vyžiadal potvrdenie na odoslanie spoplatnenej SMS správy na adresu/číslo 7402. Ak náhodou označíte aj možnosť zapamätať si voľbu, najbližšia faktúra od mobilného operátora môže byť zaujímavá. Aplikácia inak nevykonáva žiadnu funkciu.

Takto ďaleko sme zájsť nemuseli. Komentáre a hodnotenia užívateľov v Google Play hovoria za všetko. Aplikácia má nesmierne chabé hodnotenia, ktoré o nej trefne vypovedajú.

aplikacie

Keďže sa aplikácia stále nachádza v obchode Google Play, veľa z hodnotiacich užívateľov ju po skúsenostiach zrejme nenahlásilo. Okrem nás tak ale môžete učiniť aj vy, úplne pohodlne a rýchlo priamo zo svojho smartfónu.

V spodnej časti stránky s aplikáciou tapnite na položku Nahlásiť nevhodné. Pokojne zvoľte možnosť Odcudzenie identity a tapnite na Odoslať. Hotovo.

aplikacia

Ak na takúto alebo jej podobnú aplikáciu natrafíte, určite ju neinštalujte, ale nahláste obdobným spôsobom. Pomôžete tým nielen sebe, ale aj ostatným, možno menej zdatným užívateľom, ktorí by sa mohli nechať nachytať.

Ak vás téma zaujala, v článku z konca novembra minulého roka si môžete pozrieť, ako sa správa smartfón infikovaný malvérom.