Úvod Návody Zima prichádza: Ako ovplyvní používanie smartfónu a ako ho chrániť?

Zima prichádza: Ako ovplyvní používanie smartfónu a ako ho chrániť?

0
zima

Zima momentálne prichádza pre všetkých v našej oblasti, nie iba pre fanúšikov seriálu Game of Thrones. Používanie smartfónu je v zimnom období spojené so zvýšeným rizikom poškodenia. 

Či je -8 alebo +22, na dôležitú správu alebo hovor chcete reagovať. Vyhľadávanie informácií vás takisto neminie. Fotografovanie so smartfónom? Zasnežená krajinka jednoducho fotku mať musí.

Priamo pri tele

Žiadnej bežnej elektronike neprospievajú mínusové teploty a smartfóny nie sú výnimkou. Ak ste zvyknutí nosiť smartfón v taške, kabelke alebo nebodaj v puzdre na opasku, v zime to nie je vhodné.

Najlepšie bude, ak počas chladných dní smartfón vložíte do vrecka nohavíc alebo do vnútorného vrecka zimnej bundy, kde mu bude aspoň ako tak teplo. Čím bližšie k telu, tým lepšie.

zima
Noste smartfón čo najbližšie pri tele. V zadnom vrecku ale zrovna nie, nechtiac ho prisadnete

Hlavne LCD obrazovky môžu byť náchylné na nepríjemnejšie mínusové teploty. Tekuté kryštály v obrazovke nízka teplota ovplyvní. Zhoršená zobrazovacia schopnosť je tým menším problémom.

Pokiaľ tekuté kryštály doslova zamrznú, obrazovka sa môže trvale poškodiť. V tomto smere sú vo výhode vlastníci zariadení s OLED displejmi. Tie taktiež nie sú určené do silnejších mrazov, predsa len sa ale s nimi vysporiadajú o niečo lepšie.

Výdrž batérie

Asi už každý postrehol, že zima so sebou prináša zníženú výdrž akumulátorov. Pokles výdrže na jedno nabitie môže byť citeľný. Preto, ak sa v odľahlej oblasti niekde na horách spoliehate na navigáciu a telefonický kontakt, buďte obozretní.

Smartfón častokrát zhasne aj napriek tomu, že v notifikačnej zóne ešte nejaké tie percentá zostávajúcej kapacity svietia. Príliš studený smartfón nepripájajte hneď na nabíjačku. Ponechajte ho nejaký čas aklimatizovať v miestnosti s normálnou teplotou.

zima
Takýto údaj mám v zimných mrazoch dlho nevydrží

Pozor aj na externé batérie, tzv. power banky. Ich výkonnosť bude vďaka chladu taktiež znížená.

Vlhkosť

Horšia ako chlad je už iba nadmerná vlhkosť, ktorej sa počas zimy asi nevyhneme. Pokiaľ vlastníte smartfón, ktorý sa chváli krytím IP68, máte o jednu vrásku na čele menej. Kým cez leto vám smartfón nechtiac spadol do trávy, teraz spadne do snehu a problém je na svete.

Teda ak ide o zariadenie, ktoré výrobca nevybavil zosilnenou odolnosťou voči vonkajším vplyvom.

Nebezpečenstvo tkvie v tzv. skrytej vlhkosti, ktorá vznikne kondenzáciou. Nositelia dioptrických okuliarov v zime určite postrehli rosenie skiel pri vstupe do vykúrenej miestnosti. Niečo podobné sa udeje v útrobách smartfónu.

smartfon
Majitelia odolných smartfónov sú opäť vo výhode

Po príchode domov zo zimnej prechádzky nechajte smartfón pol hodinu v bunde na chodbe bez toho, aby ste ho používali. Ak ste už postrehli vlhkosť, ktorá sa v podobe drobných kvapôčok objaví najčastejšie v oblasti displeja alebo napríklad na optike fotoaparátu, smartfón ihneď vypnite.

Pokiaľ je možné vytiahnuť batériu, urobte to. Zároveň vytiahnite pamäťovú kartu, SIM kartu a sloty nechajte otvorené, aby mala kadiaľ unikať vlhkosť. Jeden deň v suchom prostredí by mal bohate stačiť na to, aby sa skrytá vlhkosť odparila.

Kryt

Kryty ultra drahým vlajkovým lodiam so zreteľom na dizajn nesvedčia. Akoby ste na nové Porsche hodili plachtu. Aspoň v zime by ste si ale kryt zadovážiť mohli. Pri skrehnutých prstoch alebo rukách v rukaviciach zariadenie skôr spadne na zem.

Taký zamrznutý posypaný chodník mu na zdraví a kráse nepridá. Cez prasknutý displej ľahko prenikne vlhkosť a sneh, čo spôsobené škody ešte zveličí.

zima
Originálne príslušenstvo výrobcov, ponuky operátorov, výrobcovia ako Spigen, UAG či OtterBox, lacné čínske e-shopy…kryt presne pre vaše potreby určite niekde existuje

Pozor, kryt smartfón nezohreje a ani nezvýši jeho teplotu. Aspoň nie tak, aby to pomohlo. Aj s nasadeným krytom noste smartfón čo najbližšie k telu. Vyznávači zimných športov by mali skôr siahnuť po inteligentných hodinkách a smartfón ponechať niekde v teple.

Smartfóny sú dnes na vysokej technologickej úrovni a jedna zima ich v drvivej väčšine prípadov k zemi nezloží. Občas sa to však stane a môže to byť zrovna ten váš smartfón ako jeden z milióna.

Vo všeobecnosti je najväčším nepriateľom smartfónov prílišné kolísanie teplôt a skrytá vlhkosť. Vyvarujte sa im.