Úvod Výrobcovia Xiaomi Bude musieť Xiaomi prestať predávať svoje tablety v Európe? Je to možné, môže...

Bude musieť Xiaomi prestať predávať svoje tablety v Európe? Je to možné, môže za to Apple!

Bude musieť Xiaomi stiahnuť tablety radu Mi Pad z Európy? Apple vyhral súdny spor.

12

Sympatický čínsky výrobca elektroniky, Xiaomi, má v Európe problém. Je to spoločnosť, ktorú často označujeme ako „čínske jabĺčko“ a vyzerá to tak, že toto označenie sa pretaví v skutočnosť, a to nie veľmi priaznivú. Minimálne teda pre Xiaomi.

Problémom je ich rad tabletov MiPad, ktoré sa majú dizajnom a označením príliš podobať na iPady od Apple. Práve takáto prílišná podobnosť môže podľa Tribunálu súdneho dvora Európskej únie niektorých zákazníkov zmiasť. Tribunál zároveň zamietol registráciu označenia Mi Pad v Európe.

tablety
Tablet Xiaomi Mi Pad 3 vyhráva pomerom ceny a výbavy

Pre Xiaomi tak nastal veľký problém. Je otázne či bude oficiálny predaj v Európe pokračovať alebo bude Apple bojovať za jeho zastavenie. Pre Apple to však môže byť dilemou. Trh s tabletmi už nejakú tú dobu ovláda práve on, nie je preto jasné či by sa mu takáto vojna oplatila.

Čínska spoločnosť sa však voči rozhodnutiu odvolala, takže finálne rozhodnutie zatiaľ nemáme. Jedno je však jasné. Európa proti označeniu Mi Pad bojuje, ako sa dá. Xiaomi sa totiž označenie snaží zaregistrovať od roku 2014. Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) registráciu neschválil.