Úvod Aplikácie UBER v Bratislave: Najdlhšia jazda, počet cestujúcich a ďalšie zaujímavosti za rok...

UBER v Bratislave: Najdlhšia jazda, počet cestujúcich a ďalšie zaujímavosti za rok 2017

0
uber v bratislave

Uber v Bratislave funguje od augusta 2015 a jeho popularita neustále rastie, čo dokazujú zaujímavé prevádzkové čísla. O výsledkoch za rok 2017 nás informoval generálny riaditeľ Uber pre Česko a Slovensko Tomáš Peťovský.

Z dát spoločnosti Uber vyplýva, že tento moderný spôsob prepravy mení dopravu v Bratislave a dopĺňa MHD. V súčasnosti je v aplikácii Uber registrovaných 100 tisíc cestujúcich a 650 aktívnych vodičov.

Najobľúbenejšou destináciou v Bratislave je lokalita Eurovea, kam sa od spustenia služby uskutočnilo 25 tisíc jázd. Najdlhšia cesta Uberom v roku 2017 mala 455 kilometrov a smerovala do Ľubľany.

„Uber skutočne udržiava Bratislavu v pohybe. Dôkazom je medziročný nárast cestujúcich o 230 percent a tiež to, že Uber pomáha meniť dopravnú situáciu v Bratislave k lepšiemu. Napríklad veľmi prirodzene dopĺňa mestskú hromadnú dopravu v okrajových častiach mesta alebo v časoch, keď MHD nejazdí,“ konštatuje Tomáš Peťovský.

uber v bratislave
Generálny riaditeľ Uber Česko a Slovensko Tomáš Peťovský a hovorkyňa Uber Česko a Slovensko Miroslava Jozová

Generálny riaditeľ ďalej dodal, že dôležitým parametrom je tiež priemerný čas dojazdu do štyroch minút. Pre porovnanie, po spustení prevádzky v auguste roku 2015 bol priemerný čas dojazdu približne dvanásť minút.

Moderná technológia pomáha ľuďom pohybovať sa po meste často práve tam, kde je mestská hromadná doprava menej frekventovaná alebo chýba úplne. Uber denne vozí ľudí do práce alebo k najbližšej zastávke MHD z miest s nedostatočnou dopravnou obsluhou.

Jednoznačným príkladom je napríklad mestská časť Dúbravka alebo Vrakuňa. Vďaka aplikácii je doba cestovania v týchto lokalitách kratšia a flexibilnejšia.

Rýchle spojenie a parkovanie

Uber zákazníci využívajú veľmi často ako rýchle a efektívne dopravné spojenie medzi okrajovými časťami Bratislavy a centrom. Až 60 percent jázd začína a končí práve v okrajových častiach hlavného mesta, a to najmä v ranných hodinách medzi 7:00 a 9:00. Popoludňajšia špička vrcholí okolo 18. hodiny a tiež po polnoci.

uber v bratislave

Dlhodobým problémom je tiež výrazný nedostatok parkovacích miest v centre Bratislavy, ktorý Uber počas svojho fungovania pomáha riešiť. Vďaka digitálnym službám, ich transparentnosti, jednoduchosti a cenovej dostupnosti sa podstatná skupina užívateľov rada nechá odbremeniť od zložitých situácií a ich riešenia, akým parkovanie v centre nepochybne je.

Turisti v Bratislave

Uber v Bratislave pochopiteľne nevyužívajú iba Slováci. Významný je tiež podiel zahraničných cestujúcich. Bratislava sa stáva pre turistov čoraz viac populárnou destináciou.

uber v bratislave

Uber je v zahraničí známou a rešpektovanou službou a aj z tohto dôvodu turisti aplikáciu aktívne vyhľadávajú tiež u nás. Uber vďaka tomu prispieva k pozitívnej skúsenosti zahraničných návštevníkov z pobytu v Bratislave.

Vodiči Uberu v Bratislave odviezli turistov zo 113-tich krajín sveta, najčastejšie z USA, Spojeného kráľovstva a Francúzska, ale tiež z Pobrežia slonoviny a z exotickej Rwandy.

Uber v Bratislave

Uber v Bratislave nekomunikuje s verejnosťou hospodárske, resp. ekonomické výsledky. Riaditeľ ale uviedol, že je Uber ako globálny celok v strate. Podľa jeho slov je strata spôsobená významnými neustálymi investíciami, ktoré sú potrebné pre dynamické napredovanie služby Uber.

S pozitívnou odozvou sa stretla rozšírená možnosť prepravy Uber Select, ktorá bola spustená tento rok cez leto. Uber Select prepraví zákazníkov vozidlom vyššej úrovne, čo je spojené s miernym navýšením ceny. Cestujúci v Bratislave majú o tento typ prepravy záujem.

Uber si pripravil pre rok 2018 inovácie, ktoré riaditeľ bližšie konkretizovať nechcel. Ak sa pohybujete alebo žijete v hlavnom meste východného Slovenska, v Košiciach, zatiaľ vás sklameme.

Uber chce expandovať a práve Košice sú tzv. ďalším mestom na rane. V blízkej budúcnosti sa však expanzia konať nebude, keďže má Uber podľa riaditeľa ešte stále veľa práce v Bratislave a v Prahe.

Riaditeľ vyjadril optimizmus pri prípadnej konfrontácii s reguláciou miestnych úradov a legislatívy. Podľa neho je dokonca moderná regulácia potrebná.

Aplikáciu Uber nájdete v obchode Google Play na tejto adrese.

Prepravujete sa Uberom? Aké sú vaše skúsenosti so službou? Váš názor uvítame v diskusii.