Úvod Samsung Samsung Galaxy S9 Synaptics má prvý snímač odtlačkov prstov priamo v displeji. Naznačil, že ho...

Synaptics má prvý snímač odtlačkov prstov priamo v displeji. Naznačil, že ho bude mať Galaxy S9/S9+

Do nových vlajkových lodí Samsungu pre rok 2018 možno zavíta aj dlho-očakávaný snímač odtlačkov prstov priamo v displeji.

1

Jedna z najdiskutovanejších oblastí smartfónov bola tá, ktorá sa do nich vôbec nedostala. Pochopiteľne hovoríme o snímači odtlačkov prstov priamo v displeji, ktorý sa mal objaviť už v Galaxy S8/S8+. Nakoniec však neprišiel ani v Galaxy Note 8 a prvotné informácie hlásali, že sa neobjaví ani v chystanom Galaxy S9. Alebo žeby hej?

Podľa špičkového anlaytika, Ming-Chi Kua sa má snímač odtlačkov prstov v displeji objaviť až pri Galaxy Note 9. Android výrobcovia sú v tom pri vývoji takéhoto druhu snímača sami. Apple totiž od počiatkov iPhone X počítal s implementáciou Face ID. Snímač uložený v displeji nikdy nechcel.

Určený je pre bezrámikové OLED displeje

Dnes ráno však spoločnosť zaoberajúca sa vývojom a výrobou snímačov odtlačkov prstov, Synaptics, oznámila, že sa im podarilo vyvinúť prvý snímač uložený priamo v displeji. Volá sa „Clear ID FS9500“ a určený je pre zariadenia s takmer úplne bezrámikovým displejom. Snímač prečíta odtlačok prsta na vopred špecifikovanom mieste, takže nejde o celodisplejový snímač, v čo sme tak trochu dúfali. To však nie je jediná „veľká“ novinka.

Synaptics totiž tvrdí, že snímač už vyrába vo veľkom a využitý bude výrobcom z veľkej päťky, tzn. jedným z piatich najväčších výrobcov na svete. Kto by to tak mohol byť?

Smartfónový priemysel sa posúva k takmer úplne bezrámikovým OLED displejom, prirodzené miesto pre snímač odtlačkov je preto priamo v displeji,“ píše sa vo vyjadrení Synaptics. Neviem, ako vy, no mne to príde ako celkom slušný popis Samsungu.

Zatiaľ nie je nič isté

Nič samozrejme nevieme zaručiť. Sú to zahmlené informácie od ľudí, ktorí to možno vedia, no radi nás naťahujú. Každopádne, ak by Samsung skutočne využil snímač priamo v displeji, sme si istí, že by potešil tisíce ľudí po celom svete, no hlavne by mu to pomohlo vo vojne proti Apple a jeho Face ID.