Úvod Aplikácie Indické spravodajské služby varujú armádu pred čínskymi aplikáciami

Indické spravodajské služby varujú armádu pred čínskymi aplikáciami

0
spravodajske sluzby
© apnlive.com

Spravodajské služby v zaľudnenej Indii sa obávajú úniku tajných informácií. Varujú vojakov armády, ich nadradených a ďalšie pridružené osoby, aby sa vyvarovali používaniu 42 čínskych aplikácií. 

Tieto aplikácie sú považované za nedôveryhodné. Uvádza sa napríklad UC Browser, UC News, populárny WeChat či dokonca Weibo. Podľa Intelligence Bureau (indická obdoba CIA) existuje možnosť, že tieto aplikácie odosielajú čínskym orgánom citlivé údaje, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť krajiny.

Na zaujímavosť upozornil popredný indický spravodajský portál zeenews.india.com.

Na pozore sa majú mať hlavne vojaci pohraničnej stráže a tiež ostatné bezpečnostné zložky krajiny, ktoré sa už raz stali terčom hackerského útoku. Odporúčania nehovoria iba o odinštalovaní, resp. vymazaní aplikácií. Pre istotu je potrebné obnoviť výrobné nastavenia smartfónu.

„Prestaňte používať Xiaomi notebooky“

Vojakom dokonca odporučili, aby prestali používať notebooky Xiaomi, ktoré sú v Indii vzhľadom na svoju výbavu a cenu nesmierne obľúbené. Varovanie prichádza v období, kedy sú pohraničné stráže oboch krajín takpovediac v pozornosti.

Podľa spravodajcov môžu do Číny odosielať citlivé údaje aj notebooky od Xiaomi

Spor o náhornú plošinu Doklam, kde sa stretávajú hranice Indie, Číny a Bhutánu bol síce oficiálne ukončený dohodov, no isté napätie medzi zainteresovanými krajinami stále pretrváva. Napríklad čínska armáda v spornej oblasti stále hliadkuje aj po stiahnutí indických ozbrojených síl a ich techniky.

Nevieme, či chce Čína naozaj ovládnuť svet cez obchod Google Play. Každopádne sa na zozname potencionálne nebezpečných čínskych aplikácií objavila aj jedna, ktorá medzi ne zrejme nepatrí.

Aplikácia Truecaller (odkaz do Google Play TU), ako populárny správca kontaktov, hovorov a identifikátor volajúcich, je pôvodom zo Švédska, čo pripomenuli autori aplikácie vo svojom vyhlásení.

Autori nevedia, prečo sa ich produkt na zozname podozrivých aplikácií ocitol. Situáciu preveria a dodávajú, že ich aplikácia nie je škodlivá. Všetky jej funkcie, ktoré vyžadujú osobitné citlivé povolenia sú natívne vypnuté.