Úvod Novinky Aktuálne Priemerný Európan spotrebuje 2,4 GB mobilných dát mesačne: Ako sú na tom...

Priemerný Európan spotrebuje 2,4 GB mobilných dát mesačne: Ako sú na tom Slováci?

4

S veľmi zaujímavou štatistikou vyrukovali vo svojej správe analytici z agentúry GlobalData, ktorí skúmali, koľko dát spotrebujú európski užívatelia.

Odborníci vyhodnotili, že na jednu európsku SIM kartu pripadá spotreba 2,4 GB mobilných dát mesačne. Ak ste sa práve zasmiali nad nízkym číslom, presťahujte sa do Fínska.

Priemerný Fín totižto spotrebuje až 13,3 GB mobilných dát mesačne, čím sa obyvatelia Fínska zaradili vysoko na vrchol rebríčka európskych konzumentov mobilného dátového pripojenia.

Takí obyvatelia Rakúska spotrebujú v priemere 5,7 GB mobilných dát. Sú v rebríčku na druhom mieste hneď za Fínskom. Stále ide o menej skromných spotrebiteľov, medzi ktorých patrí aj Poľsko s priemerom 3,7 GB spotrebovaných dát mesačne a Rusko, kde každému obyvateľovi stačí 3,5 GB mobilných dát mesačne.


Možno tušíte, že sa Slováci nachádzajú na opačnom konci rebríčka. Ukrajina, Slovensko, Česká republika a Nemecko sú krajiny, kde je priemerná mesačná spotreba mobilného internetu nižšia ako 1 GB. Ukrajina je v miernej nevýhode, keďže u nej zavádzanie 4G sietí mešká.

Web verdict.co.uk, ktorý analýzu GlobalData zverejnil, trefne poznamenáva, že za nízkou spotrebou mobilných dát v Českej a Slovenskej republike stoja pomerne vysoké ceny mobilných dátových služieb.

mobilnych dat
Toto asi pozná väčšina z vás

Ak máme byť úplne presní, Česi spotrebujú každý mesiac priemerne 950 MB dát a Slováci iba žalostných 725 MB. Dobre na tom nie sú ani Nemci. V priemere spotrebujú 847 MB dát každý mesiac.

Silne sa tak musíme spoliehať na bezdrôtové WiFi pripojenia či už v domácnostiach alebo na verejných priestranstvách a v prevádzkach.

Naopak, okolo európskeho priemeru sa točia Francúzi s približnou spotrebou 2,2 GB, obyvatelia Talianska s 2,1 GB, či obyvatelia Spojeného kráľovstva s priemernou mesačnou spotrebou na úrovni cca 1,9 GB mobilných dát.

Aký objem mobilných dát (teda od operátora) by vám stačil na pokrytie bežného mesačného užívania smartfónu? Vyjadrite sa v diskusii!