Úvod Novinky Aktuálne Prvý smartfón so snímačom odtlačkov pod displejom je tu. Nevyrobil ho ani...

Prvý smartfón so snímačom odtlačkov pod displejom je tu. Nevyrobil ho ani Samsung, ani Apple

0

Možno ste postrehli, že spoločnosť Synaptics nedávno predstavila prvý snímač odtlačkov, ktorý môže byť umiestnený pod displejom, resp. priamo medzi vrstvy zobrazovacieho panela.

Synaptics ďalej ozrejmil, že v budúcom roku bude ich snímač s označením Clear ID FS9500 používať päť najväčších výrobcov smartfónov. Ktorý výrobca predstaví, poprípade vyrobí takéto zariadenie ako prvý je viac menej jasné.

Už niekoľko krát predtým sme informovali, že to môže byť čínske Vivo. Prognózy sa naplnili. Priniesol ich Patrick Moorhead, prispievateľ prestížneho magazínu Forbes, ktorý so zariadením dokonca prišiel do styku. Snímač pod obrazovkou samozrejme vyskúšal.

Podľa jeho skúseností snímač odtlačkov pod displejom pracuje rýchlejšie ako očakával.

Čo sa týka samotnej technológie, Synaptics vyvinul sofistikovaný obrazový CMOS snímač, ktorý má hrúbku iba 0,7 milimetra. Snímač je navrhnutý tak, aby pracoval v zariadeniach s displejmi o pomere strán 18:9 a 20:9. Čiže v moderných displejoch s minimálnymi rámikmi.

snimac odtlackov
Optický snímač odtlačkov Clear ID FS9500 © Synaptics

Snímač musí byť umiestnený pod AMOLED obrazovkou a na to, aby fungoval, potrebuje svetlo. Pri snímaní odtlačku sa časť AMOLED obrazovky rozsvieti. Vnorený snímač následne zaznamená odrazené svetlo aj s mapou odtlačku prsta.

Snímač Clear ID FS9500 kooperuje s ostatnými senzormi zariadenia, v ďaka ktorým vyhodnotí iniciované snímanie a rozsvieti časť displeja.

snimac odtlackov
Osvetlená časť displeja s vnoreným snímačom odtlačkov © Patrick Moorhead

Samotné snímanie nie je také rýchle ako snímanie konvenčnými prostriedkami, ktoré sú väčšinou umiestnené pod displejom alebo na zadných stranách smartfónov. Kým moderné snímače pracujú s reakčnou dobou 0,2 sekundy, snímač pod displejom si musí vystačiť s 0,7 sekundami.

Pozor, systém pre rozpoznávanie tváre je ešte pomalší. Priemerný čas rozpoznania tváre sa pohybuje oko 1,4 sekundy.

Spoločnosť Synaptics udelila ranu výrobcovi Qualcomm, ktorý snímač odtlačkov umiestnený pod displejom sľúbil zákazníkom ešte v roku 2015.

Patrick Moorhead si vyskúšal predprodukčnú vzorku smartfónu Vivo. Výrobca zatiaľ nepriblížil spustenie masovej výroby, no ázijskí zákazníci sa určite majú na čo tešiť. Vivo operuje hlavne na ázijskom trhu, pričom je v našich končinách takmer neznámym výrobcom.

Aj keď už Vivo má funkčný smartfón so snímačom odtlačkov pod displejom, do našich končín po započatí hromadnej výroby vôbec prísť nemusí. Potreby európskych zákazníkov tak zrejme uspokojí až Samsung, Apple, Huawei alebo niektorý ďalší z popredných výrobcov.