Úvod Samsung Galaxy A8 (2018) Samsung Galaxy A8 a Galaxy A8+ oficiálne: Vyššia stredná trieda s Infinity...

Samsung Galaxy A8 a Galaxy A8+ oficiálne: Vyššia stredná trieda s Infinity displejom

0
Samsung Galaxy A8

Samsung s predstavením nových modelov vyššej strednej triedy neotáľal a podsunul nám ich rovno tesne pred Vianocami. Samsung Galaxy A8 a Galaxy A8+ by sme mohli označiť ako úplne nové smartfóny. 

Oproti predchodcom došlo k zmenám v oblasti dizajnu, hardvéru a dokonca aj v názvosloví. V podstate sa všetky avizované vlastnosti potvrdili. Samsung Galaxy A8 a Galaxy A8+ pre rok 2018 sú krajšie, lepšie a aj drahšie smartfóny.

Samsung ich posadil niekde medzi strednú triedu a vrcholových segment.

Samsung Galaxy A8 a Galaxy A8+ (2018) sa celkom podobajú na vlajkové duo Galaxy S8 a Galaxy S8+. Ujednotenie číselných označení vítame. Novinky ale nemajú zakrivený displej a horizontálne hrany sú možno o nejaký ten milimeter hrubšie.

samsung Galaxy A8
© Samsung
Galaxy A8
© Samsung

Samotný displej nasleduje aktuálne trendy a ponúka pomer strán 18,5:9, rozlíšenie 1080 x 2220 pixelov (FHD+) a pochopiteľne výsostnú AMOLED technológiu. Bežná A8-čka má obrazovku s uhlopriečkou 5,6″ a model s doplnkovým „+“ má až 6″ uhlopriečku displeja.

Obe zariadenia odolajú vonkajším vplyvom v rámci krytia IP68. Poháňať ich bude octa-core čipset Exynos 7885 s max. pracovnou frekvenciou 2,2 GHz. K dispozícii budú 32 a 64 GB úložiská, a to v oboch prípadoch.

Pre Samsung Galaxy A8 je určená iba 4 GB kapacita operačnej pamäte. Väčší súrodenec dostane aj 6 GB RAM v spojení s väčším úložiskom. Rozdiel je tiež v kapacite akumulátora, a to v pomere 3000 mAh a 3500 mAh.

Samsung Galaxy A8: Fotoaparáty

Užívateľom záleží na kvalite fotografií a novinky od Samsungu by ich nemali sklamať. Na zadnej strane oboch smartfónov nájdeme 16 Mpx jednotku s príkladnou svetelnosťou f/1.7.

samsung galaxy A8
© Samsung

Selfie maniaci sa potešia rovno dvom kamerám na prednej strane. Jedná má rozlíšenie 16 Mpx, druhá 8 Mpx a obe majú svetelnosť f/1.9. Je jasné, že zacielia na štýlové portréty.

Počítať tiež môžeme s PDAF zaostrovaním či širokou škálou špeciálnych režimov pre fotografovanie jedla, západu slnka alebo ovládanie v manuálnom režime.

Samsung presunul snímač odtlačkov pod fotoaparát, vďaka čomu bude lepšie hmatateľný. Hlavne pri väčšom Galaxy A8+ to môže byť dôležité. Novinky prichádzajú s Bluetooth 5 konektivitou, 4G VoLTE, NFC a rýchlym nabíjaním cez USB C.

Po softvérovej stránke sú smartfóny vybavené OS Android vo verzii 7.1.1 Nougat. Aktualizácia na verziu 8.0 Oreo je istotou.

Samsung Galaxy A8: Cena a dostupnosť

Mnohých nepotešíme. Samsung spojil hardvérové inovácie s vyššou cenou. V globálnom meradle sa hovorí o cene 499 EUR v prípade menšieho Galaxy A8. Samsung Galaxy A8+ dostal cenu vyššiu o stovku, čiže 599 €.

Na náš trh poputuje iba menší z dvojice, Samsung Galaxy A8 (2018). Slovenské zastúpenie spoločnosti Samsung totižto informuje, že toto zariadenie bude k dispozícii
začiatkom januára 2018 v troch farebných variantoch – čiernom, zlatom a šedom Orchid Gray. Odporúčaná maloobchodná cena – spomínaných 499 €.