Úvod Zariadenia Smartphony Predaj smartfónov v globálnom meradle opäť rástol: Prekvapil skokan štvrťroka!

Predaj smartfónov v globálnom meradle opäť rástol: Prekvapil skokan štvrťroka!

6
Samsung Galaxy S8

Analytici renomovanej agentúry Gartner ešte pred mesiacom predpokladali, že celosvetový predaj smartfónov v budúcom roku porastie. Trend zvýšeného rastu predaja sa ale prejavil už teraz, pred začiatkom roka 2018. 

Koncoví spotrebitelia si v treťom štvrťroku zadovážili spolu 383 miliónov kusov inteligentných mobilných telefónov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka tak môžeme hovoriť o 3-percentnom náraste.

Podľa agentúry agentúry Gartner si polepšili všetci piati najpredávanejší výrobcovia smartfónov. Všetci až na jedného, Apple, dosiahli rast na úrovni dvojciferného percentuálneho ukazovateľa.

Najväčší rast za dlhodobejší horizont zaznamenal líder segmentu, spoločnosť Samsung. Kórejský producent inteligentných mobilných telefónov si zapísal vôbec najväčší rast za posledné dva roky.

Ak by sme mali byť presnejší, Samsung v treťom štvrťroku 2017 predal o 19,3 percent smartfónov viac ako v Q3 roku 2016. Analytik Anshul Gupta poznamenáva, že dopyt po smartfónoch s logom Samsung navýšili nové generácie zariadení Galaxy S8, S8+ (recenzia TU) a Galaxy Note8 (recenzia TU).

predaj smartfonov

Kalifornské Apple zaznamenalo v treťom štvrťroku rast na úrovni 5,7 percenta. Za nižším číslom stojí iPhone X (unboxing TU), ktorý sa silných predajov dočká až v 4. štvrťroku 2017. Výrobné kapacity Apple nestíhali reagovať na vysoký dopyt po prvom smartfóne iPhone bez typického tlačidla pod displejom.

Skokanom medzi rokmi 2016 a 2017 sa stalo čínske Xiaomi. Až neuveriteľný 80-percentný nárast predaja v Q3 2017 sa jednoducho nedá prehliadnuť. Ťahúňom Xiaomi je indický trh a rast sa tiež prejavuje v Latinskej Amerike a v Rusku.

Na domácom trhu v Číne ma Xiaomi čestné miesto, no taktiež veľmi silnú konkurenciu ako Huawei či Vivo. Medziročný rast zaznamenali aj tieto spoločnosti pôvodom z Číny.

Esom spoločnosti Huawei má byť nový vlajkový model Mate 10 Pro (recenzia TU), pri ktorom počet predbežných objednávok prekonal rekordy.