Úvod Aplikácie Google zverejnil odľahčenú verziu aplikácie Mapy Google, takto si ju vyskúšate

Google zverejnil odľahčenú verziu aplikácie Mapy Google, takto si ju vyskúšate

0
google maps go

Nová aplikácia sa volá Google Maps Go a do obchodu Play zatiaľ kráčať nemusíte. Aplikáciu si nenainštalujete. Jej existencia a existencia mnohých ďalších ale má, resp. bude mať zmysel.

Tieto aplikácie s prívlastkom „Go“ sú určené pre zariadenia, ktoré bude poháňať odľahčená verzia operačného systému Android Oreo Go. Google ju predstavil len nedávno a zatiaľ sa na trhu nenachádza žiadne zariadenie, ktoré by pod jej taktovkou bežalo.

V blízkej budúcnosti sa to ale zmení. V krátkosti, Android Oreo Go si vystačí s 512 MB až 1 GB operačnou pamäťou, bude šetriť dáta pri prehliadaní internetu a funkčný základ budú predstavovať špeciálne aplikácie. Napríklad uvedené Google Mapy.

Podrobnosti o operačnom systéme Android Oreo Go nájdete v našom nedávnom článku na tejto adrese. 

Ak chcete získať predstavu, ako taká okresaná aplikácia pre zariadenia s OS Android Oreo Go pracuje, môžete si ju vyskúšať. Appka Google Maps Go je totižto tiež takzvanou progresívnou webovou aplikáciou.

google maps go

To znamená, že ju dokážete spustiť (primárne) v mobilnom prehliadači. „Android Go“ aplikácie budú určené iba pre „Android Go“ zariadenia. Postupne pribudne YouTube Go, Gmail Go a ďalšie potrebné nástroje a služby internetového giganta.

Jedným z nich je napr. už všeobecne dostupný správca súborov Files Go. Písali sme o ňom TU.

Pri aplikácii Google Maps Go figuruje informácia o jej dostupnosti vo viac ako 70-tich jazykoch a 200 krajinách. To celkom vecne naznačuje, že Google má s operačným systémom Android Oreo Go obšírnejšie plány.

Nemusí byť teda iba výsadou mobilných zariadení v odľahlých a rozvojových krajinách. O lacný smartfón s dostatočnou online funkcionalitou istotne prejaví záujem cieľová skupina užívateľov po celom svete.

Aplikáciu Google Maps Go si vyskúšate nasledovne: Skopírujte tento odkaz a vložte ho do URL riadka mobilného prehliadača vášho smartfónu. Aplikácia sa okamžite spustí. Ako uvidíte, okresaná verzia aplikácie Google máp ponúka všetku potrebnú funkcionalitu.