Pokiaľ ste si tento rok zadovážili nový smartfón s logom Huawei, nie ste sami. Presnejšie, je vás 153 miliónov. Impozantné číslo, ktoré vypovedá o počte predaných smartfónov za rok 2017, prezradil generálny riaditeľ Ken Hu.

S výbornými predajmi stúpali aj celkové tržby, ktoré vzrástli o 15 percent. Po prepočte na európsku menu môžeme hovoriť o sume 80 miliárd EUR.

Podľa serveru Bloomberg ale Huawei zaznamenal najnižšiu mieru rastu za posledné štyri roky. Stále si však udržal tretiu pozíciu najväčšieho producenta inteligentných mobilných telefónov s celosvetovým podielom na trhu, ktorý presahuje 10 percent.

Očakáva sa, že čistý zisk čínskeho technologického tigra stúpne iba mierne.

Blížiaci sa rok 2018 bude pre Huawei kľúčový. S vlajkovou loďou Mate 10 Pro totižto oficiálne vstúpi na americký trh, a to rovno prostredníctvom operátorov. Detaily zatiaľ známe nie sú, no dozvieme sa ich na podujatí CES 2018, ktoré sa koná v januári v Las Vegas.

mate 10 pro
Huawei Mate 10 Pro

Americký trh je výsostným teritóriom výrobcov Apple a Samsung, s ktorými bude musieť nováčik Huawei bojovať. Mate 10 Pro na to ambície má, je však otázne, čo naň povie náročný americký spotrebiteľ.

Pozitívne predaje na americkom trhu by mohli čínskeho giganta postrčiť k dlhodobému cieľu, ktorého predmetom je prekonanie konkurenčných výrobcov Apple a Samsung v celosvetových predajoch smartfónov.

Podľa agentúry Counterpoint sa to dokonca nakrátko podarilo. Počas leta Huawei predbehol Apple, o čom sme informovali TU.

Spoločnosti Huawei môže ešte narobiť vrásky domáci čínsky trh, kde stále kraľuje. Zariadenia výrobcov Oppo, Vivo a Xiaomi stále získavajú na popularite, čo môže zamiešať kartami, keďže Čína je vôbec najväčším trhom so smartfónmi na svete.

Mimochodom, druhý najväčší trh so smartfónmi už nepredstavuje Amerika. Na pozícii ju vystriedala po technológiách bažiaca zaľudnená India.