Hovorí sa, že najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte pri sebe. Vláčiť so sebou niekedy aj niekoľkokilovú (bez)zrkadlovku bohužiaľ nie je veľmi praktické. Mať ju celý deň v ruke či v batohu omrzí rýchlejšie, než by sa mohlo zdať. Kiež by tu bolo ešte nejaké zariadenie, ktoré by sa nám zmestilo napríklad do vrecka a ktoré fotí krásne zábery. No počkať, veď je!

Smartfóny sa za posledné roky v mobilnej fotografii zlepšili na nepoznanie. Najväčší výrobcovia na svete do vývoja hardvéru (samotných senzorov), ako aj softvéru, vrážajú obrovské peniaze. Chcú totiž, aby práve ich smartfón fotil najlepšie spomedzi všetkých. Niet sa čomu čudovať, je to obrovské lákadlo, akýsi marketingový ťahač predajov. Mať k dispozícii zariadenie, z ktorého sa nie len dovoláte a prečítate si svoj obľúbený web (ďakujeme, že ste tu), ale aj odfotíte nádherné snímky je veľká výhoda. Nehovoriac o tom, keď máte deti a chcete zaznamenať, aké boli rozkošné.

Najlepší telefón na fotenie? Nie je to iPhone X ani Note 8

Minimálne jeden takýto telefón existuje. V profesionálnom teste, v ktorom sa premeriavajú všetky dôležité parametre skončil na úplne prvom mieste. Mal by teda ponúknuť to najlepšie, čo je momentálne k dispozícii. O akom zariadení, že je reč? O Huawei Mate 10 Pro, ktorý je najnovšou vlajkovou loďou čínskeho giganta.

S telefónom som strávil týždeň v ďalekej Číne (Hong Kong, Šen-čen a Šanghaj), počas ktorého som narazil na skutočne zaujímavé situácie či výhľady. Ak ťa zaujíma, ako fotí fakt špičkový telefón, neváhaj a pozri si galériu nižšie, nebudeš sklamaný.

Špičková výbava

Huawei Mate 10 Pro disponuje najpokrokovejšími technológiami, vďaka ktorým ti je schopný ponúknuť. Základom jeho foto-výbavy je duálny 12 Mpx + 20 Mpx fotoaparát s objektívmi so svetelnosťou f/1.6. Fotoaparát ponúka 2x zoom bez straty kvality, certifikáciu firmou Leica a nádherný čiernobiely režim. Je to z toho dôvodu, že jeden z objektívov fotí čo najdetailnejší čiernobiely záber, druhý zas farebný. Neskôr ich spojí dokopy a vznikne majstrovské dielo.

Do rovnice pri výpočte tak krásnych záberov musíme zahrnúť aj čipset, ktorý je v prípade Mate 10 Pro Kirin 970. Pomáha mu však aj veľmi šikovný pomocník – dedikovaný čip určený pre umelú inteligenciu. Práve umelá inteligencia je veľmi úzko spätá s aplikáciou fotoaparátu. Ak sa pýtaš, ako by to mohlo fungovať, pýtaš sa veľmi dobre. Huawei Mate 10 Pro dokáže na základe scény, na ktorú namieriš zistiť, na čo sa pozeráš (krajinka, jedlo, pes, atď.) a upraviť podľa toho všetky potrebné nastavenia. Ty už len stlačíš spúšť a máš fotku ako lusk.

Pri testovaní som bol prekvapený, keď som videl, ako Mate 10 Pro správne odhadol, že stále živé kraby sú jedlo. Tak ďaleko som umelú inteligenciu nečakal! Dosť už bolo tláchania, pozrite si zábery s najlepším fotomobilom na scéne.