Úvod Aplikácie Aplikácia Haven premení tvojstarý smartfón na digitálny domáci bezpečnostný systém

Aplikácia Haven premení tvojstarý smartfón na digitálny domáci bezpečnostný systém

2
aplikacia haven

Starý, lacný alebo vlastne akýkoľvek smartfón môžete použiť ako domáci bezpečnostný systém. Chrániť nemusíte iba domácnosť. Uplatenie si nájde v garáži, kancelárii či v akomkoľvek súkromnom priestore. 

Obyčajný smartfón dokáže premeniť na bezpečnostný systém aplikácia Haven, ktorá je v súčasnosti v beta verzii. Pod aplikáciou je podpísaná nezisková organizácia Freedom of the Press Foundation, na čele ktorej stojí azda najznámejší informátor Edward Snowden.

Aplikácia Haven nie je revolučná a ani nevyužíva špecializované princípy. Skôr inteligentne používa to, čo majú smartfóny vo svojej výbave už po celé roky. Aj preto sa aplikácia hodí v spojení s lacným alebo starým modelom, ktorý sa váľa niekde v zásuvke.

Appka Haven využíva senzory smartfónu na to, aby monitorovala miestnosť, kanceláriu alebo garáž v prípade vašej neprítomnosti. Ak niekto vstúpi do miestnosti, smartfón sa o tom dozvie a aplikácia vám okamžite zašle SMS správu.

aplikacia haven

Záškodníka odhalí fotoaparát, mikrofón, svetelný senzor alebo akcelerometer. Vezmime si príklad zlodeja s baterkou. Ak vnikne do garáže, bude opatrný. Postupovať bude potichu, obozretne, nezapne osvetlenie garáže a podobne. Prezradí ho až svetlo z baterky, ktorú zaznamená svetelný senzor bezpečnostného smartfónu.

Pokojne to môže byť aj mikrofón, ktorý sa aktivuje pri otváraní garážovej brány. Príkladov by sa dalo uviesť hneď niekoľko. Nastavenie aplikácie je pritom pomerne jednoduché. Začať však treba s jej inštaláciou.

Aplikácia Haven

Aplikácia Haven sa nachádza štandardne v obchode Play. Nainštalovať si ju môžete pomocou tohto priameho odkazu. Aplikáciu inštalujte do smartfónu, ktorý bude slúžiť ako bezpečnostný prvok a pripravte si tiež SIM kartu (odosielanie SMS, poprípade mob. dáta).

Smartfón umiestnite v priestore tak, aby bol schopný odhaliť prítomnosť cudzej osoby. Najlepšie, ak bude hlavným fotoaparátom zaberať oblasti dverí, okien a pod. niekde z vyvýšeného miesta, napr. regálu.

aplikacia haven

Aplikácia vás na úvodných obrazovkách oboznámi so základnou funkcionalitou a vypýta si telefónne číslo, na ktoré bude zasielať SMS správu s upozornením. Na hlavnej obrazovke smartfónu uvidíte prednastavený časovač na 30 sekúnd, ktorý aktivujete štartovacím tlačidlom.

Máte 30 sekúnd na to, aby ste opustili miestnosť, ktorú chcete chrániť. Časovanie je pochopiteľne možné zmeniť. Hotovo. Základné nastavenie a spustenie je veľmi jednoduché.

Ak jeden zo senzorov zaznamená podozrivý zvuk, pohyb, svetlo alebo otrasy, okamžite vám zašle SMS správu (spravidla do dvoch – troch sekúnd). V aplikácii sa automaticky uloží hlásenie o stave, resp. narušení bezpečnosti. Vy po obdržaní správy môžete kontaktovať políciu, suseda alebo kohokoľvek v blízkosti vami stráženého objektu, aby preveril situáciu.

aplikacia haven

Aplikáciu Haven je možné nastaviť aj podrobnejšie, dotykom na známu ikonu ozubeného kolesa. Manuálne dokážete nastaviť citlivosť na zvuk a pohyb, poprípade zvolíte, či má smartfón strážiť prednou alebo zadnou kamerou.

Dokonca môžete dostávať správy prostredníctvom šifrovanej aplikácie Signal. End-to-end šifrovanie sa týka každého preneseného dátového paketu. Do služby Signal sa ale musíte registrovať a následne užívanie v appke Haven verifikovať.

Maximálne možné súkromie zabezpečí nástroj Orbot, ktorý si môžete taktiež nakonfigurovať. Ide o proxy server slúžiaci pre anonymizáciu dátovej komunikácie ostatných aplikácií, ktorý využíva prostriedky siete TOR.

Aplikácia Haven a starý smartfón určite nepredstavujú recept na dokonalú bezpečnosť domácností. Môžu k nej ale citeľne dopomôcť. Mnohým pomôže len pocit, že ich prázdny byt alebo garáž po rannom zhone niečo sleduje.

Nástroj si môžete vyskúšať v praxi sami. Odkazy na stiahnutie aplikácií vidíte pod textom. Pre začiatok postačí Haven, prísnejší užívatelia siahnu aj po nástrojoch pre anonymnú komunikáciu.