Úvod Google Google Pixel 2 VIDEO: Smartfóny Google Pixel 2 majú neuveriteľnú stabilizáciu obrazu

VIDEO: Smartfóny Google Pixel 2 majú neuveriteľnú stabilizáciu obrazu

1
google pixel 2

Neraz sme spomínali, že smartfóny Google Pixel 2 a Pixel 2 XL disponujú špičkovými fotoaparátmi, ktorých mimoriadnu obrazovú kvalitu ocenil aj štandard DxOMark.  

Referenčné smartfóny Google Pixel 2 sa v poslednom období prezentujú skôr v negatívnom svetle, za čo môžu rôzne problémy s displejom a napríklad nepríjemné zvuky klikania pri menšej verzii. Tie našťastie už odstraňuje aktualizácia.

Popri výnimočných fotoaparátoch smartfónov Google Pixel 2 a Pixel 2 XL, ktoré sú v oboch prípadoch totožné, by sme nemali prehliadať ani ich schopnosti v oblasti videa. 4K 2160p rozlíšenie pri 30-tich snímkach za sekundu až tak neohuruje.

Impozantná je hlavne stabilizácia obrazu pri snímaní videa, ktorá pôsobí, ako keby sa o ňu postaral prídavný stabilizátor, alebo ak chcete gimbal. Spoločnosť Google nazýva technológiu stabilizácie obrazu ako Fused Video Stabilization.

Predstavitelia spoločnosti sa o nej rozpísali vo výskumnom blogu, a to dosť podrobne.  Fused Video Stabilization využíva informácie z optickej aj elektronickej stabilizácie obrazu, ktoré pracujú súčasne.

Google Pixel 2
Google Pixel 2

V prípade optickej stabilizácie sa objektív fyzicky pohybuje v module fotoaparátu pomocou miniatúrnych pružín a elektromagnetov tak, aby kompenzoval prípadné otrasy pri chôdzi a chvení rúk. Elektronická stabilizácia zase vyhodnocuje pohyb kamery a každú jednu snímku systém upraví do požadovaného formátu, v ktorom je chvenie výrazne eliminované.

Snímač v podstate zaberá širší formát videa po oboch stranách, v ktorom objekty posúva na konštantné miesto a zbytok oreže do formátu, ktorý sa vám zobrazí na displeji pri prehrávaní videa.

Fused Video Stabilization využíva obe metódy a dopĺňa ich ďalšími prvkami. Dôležitú úlohu zohráva strojové učenie, vďaka ktorému technológia doslova predvída nasledujúci pohyb kamery.

Vo finále obraz ešte upraví rad algoritmov a filtrov, ktoré odstránia nežiadúce chyby, ako napríklad nekonzistentnú ostrosť či takzvané vlnenie videa (jello).

Ak chcete detaily, navštívte blog výskumníkov zo spoločnosti Google. Ak chcete vidieť výsledok vynikajúcej technológie, sledujte videá nižšie.

Google Pixel 2 – video stabilizácia