Spoločnosť Uber dnes oznámila, že ako druhé americké mesto pre službu UberAir vybrala Los Angeles. Prvé ukážkové lety plánuje spustiť v roku 2020.

Rovnakú správu oznámil na konferencii Web Summit v Lisabone aj Jeff Holden, súčasný produktový riaditeľ spoločnosti Uber. Služba je súčasťou širšej iniciatívy Elevate, v rámci ktorej Uber plánuje prevádzkovať sieť elektrických lietadiel a ponúkať lety až pre štyroch pasažierov naraz. Lietadlá, ktoré budú využívané, dokážu vertikálne vzlietať a od klasických vrtuľníkov sa líšia tým, že sú mnohonásobne tichšie, lacnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu.

Cieľom takejto služby je odľahčiť dopravu, skrátiť dobu cestovania a z dlhodobého hľadiska aj prispieť k obmedzeniu emisií skleníkových plynov. Za týmto účelom bude využívať dáta o najvyťaženejších trasách Uberu či kolóniách na diaľnici. Analytici Uberu odhadujú, že cesta naprieč L.A. v elektrickom lietadle pohybujúcim sa rýchlosťou 300 km/h vyjde jedného cestujúceho približne toľko, ako cesta autom UberX. Treba však brať na vedomie, že ide len o počiatočnú cenu, ktorá sa bude postupom času znižovať a nakoniec môže byť dokonca nižšia, ako jazda osobným autom. V nasledujúcich rokoch bude Uber úzko spolupracovať so svojimi partnermi zo strany mesta a štátu ohľadom otázok týkajúcich sa bezpečnosti, hluku, regulácie vzdušného priestoru, environmentálnych dopadov a multimodálnej dopravy. Obmedzenú komerčnú prevádzku plánuje UberAir spustiť v roku 2023.

Druhý ročník Elevate Summit spoločnosti Uber sa bude takisto konať v Los Angeles na jar roku 2018. Informácie sú k dispozícii na stránke Uber a budú postupne aktualizované.

Uber tiež oznámil, že so spoločnosťou Sandstone Properties podpísal dohodu o vývoji pristávacej infraštruktúry. Sandstone vlastní v širšej oblasti Los Angeles viac než 20 strategicky umiestnených nehnuteľností, ktoré sú teraz vyhradené pre sieť Uber Elevate. V spolupráci so Sandstone môže UberAir obsluhovať cestujúcich na medzinárodnom letisku v L.A., v Santa Monice či v Sherman Oaks. Uber odhaduje, že by cestu z letiska k štadiónu Staples Center mohol skrátiť z jednej hodiny autom v dopravnej špičke na menej než pol hodiny autom a 4 minúty vzduchom. Tiež očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch uzavrie ďalšie partnerstvá s inými vlastníkmi nehnuteľností a že ďalšie trasy budú vznikať, až nad mestom začnú lietať prví cestujúci.

„Los Angeles bolo vždy miestom, kde inovátori budovali nové myšlienky, ktoré menia spôsob, akým žijeme,“ uviedol starosta Eric Garcetti. „L.A. je ideálnym miestom pre túto novú technológiu a teším sa na budúci vývoj.“

Produktový riaditeľ spoločnosti Uber, Jeff Holden, dodal: „UberAir môžeme do Los Angeles priviesť aj vďaka tomu, že primátor Garcetti podporuje technológie a inovácie, a snaží sa z L.A. spraviť centrum pokroku. V tomto prípade technológia umožní obyvateľom lietať nad upchatými ulicami, ktorými je mesto tak známe. Vďaka tomu im ostane viac času na prácu alebo na rodinu či priateľov. Rátame s tým, že časom bude UberAir nad mestom realizovať každý deň desiatky tisíc letov. Pri takom objeme ciest budú mať časové úspory výrazný pozitívny dopad na ekonomiku celej oblasti. Sme presvedčení, že pri nadchádzajúcej Olympiáde v roku 2028 už budú obyvatelia Los Angeles UberAir hojne využívať a celému svetu tak predvedú jeden z najvyspelejších dopravných systémov na svete. A keďže bude UberAir už od začiatku plne elektrický, bude mať aj priaznivý dopad na životné prostredie.“

V apríli tohto roka oznámil Uber na konferencii Elevate Summit, že uzavrel partnerstvo s texaskými mestami Dallas, Fort Worth a Frisco a taktiež s piatimi poprednými výrobcami leteckej techniky – spoločnosťami Embraer, Bell Helicopter, Pipistrel, Aurora Flight Sciences a Mooney Aviation.