Úvod Novinky Vývojári z Google vymysleli spôsob, ako ochrániť displej pred očami cudzích zvedavcov

Vývojári z Google vymysleli spôsob, ako ochrániť displej pred očami cudzích zvedavcov

5
sledovanie

Určite ste sa aj vy neraz pristihli pritom, ako pozeráte do cudzieho smartfónu. Prirodzená ľudská zvedavosť sa najčastejšie prejaví v MHD, na koncerte alebo na iných miestach, kde sa zoskupuje veľa ľudí.

Medzi zvedavým letmým pohľadom a intenzívnym sledovaním obsahu je rozdiel. Asi by vás nepotešilo, keby niekto cez plece sledoval vašu textovú komunikáciu, fotografie alebo iný obsah, ktorý ste si na smartfóne zobrazili.

Presne na toto riziko sa zamerali vývojári zo spoločnosti Google, ktorí pracujú na tzv. elektronickej ochrane obrazovky. Autori Florian Schroff a See Jung Ryu budú novinku prezentovať na podujatí NIPS, ktoré sa koná budúci týždeň v Kalifornii.

Ochráni vás softvér

Za elektronickou ochranou obrazovky sa ukrýva softvér, mobilná aplikácia, ktorá využíva strojové učenie a prednú kameru smartfónu. Aplikácia rozpozná, ak sa bude na displej pozerať cudzia tvár.

Následne vás na to môže upozorniť, alebo rovno automaticky ukončí úlohy, ktoré ste mali na displeji zobrazené. Napr. vypne komunikačnú aplikáciu, čo môžete vidieť na demonštratívnom videu nižšie.

Potrebuje na to len 2 milisekundy

Nástroj opakovane preruší konverzáciu v aplikácii Google Hangouts keď zistí, že niekto nazerá cez rameno. Systému stačí rozpoznať pohľad, na čo potrebuje 2 milisekundy. Celú tvár následne identifikuje za asi 47 milisekúnd.

Určite zaujímavá ochrana je stále experimentom. Vedci tvrdia, že funguje aj pri zhoršených svetelných podmienkach a rozpozná bežné pohyby, resp. pózy hlavy. Otázna je však zatiaľ energetická náročnosť, ktorá by mohla citeľne znížiť výdrž na jedno nabitie a fakt, že nie vždy chcete pozerať do telefónu sami.

Často niekomu ukazujete video alebo fotografie, čo by mohol systém identifikovať ako špehovanie. Neustále manuálne vypínanie a zapínanie funkcie by bolo viac ako otravné.

Pozrite si video, v ktorom uvidíte, ako pôsobivá technológia pracuje.