Úvod Recenzie RECENZIA HP Sprocket: Praktická tlačiareň do každého vrecka

RECENZIA HP Sprocket: Praktická tlačiareň do každého vrecka

6

V dnešnej dobe digitálnych spomienok, ktoré vo väčšine prípadov ostanú uložené len v pamäti telefónov, počítačov či cloudových úložísk, už tlačené fotografie nemajú takú silu, ako kedysi.

Tlačené fotografie však majú svoje čaro. Môžeme nimi zaplniť rámiky na stenách, pripevniť ich na chladničku alebo napríklad darovať starým rodičom, ktorí sa v digitálnej ére nepochybujú tak často.

Hoci má väčšina z vás už doma farebnú tlačiareň, priznajte sa, určite ju nevyužívate deň čo deň. Je neprenosná a tonery je potrebné meniť často, najmä, ak si čas od času pár fotografií vytlačíte. A tiež nestoja pár centov.

S riešením prišiel výrobca HP, ktorý predstavil malú, šikovnú a praktickú tlačiareň HP Sprocket pre tlač fotografií priamo z vášho telefónu prostredníctvom aplikácie na to určenej. Ako to funguje? Čítajte ďalej.

Dizajn HP Sprocket

Pomenovanie „vrecková tlačiareň“ skutočne odpovedá realite. HP Sprocket meria 11,6 x 7,5 x 2,3 centimetrov a váži len 172 gramov. Je vyhotovená z materiálov v kombinácii plast a kov a v ruke pôsobí naozaj pevne a kvalitne. Dostupná je vo viacerých farebných prevedeniach. My sme mali k dispozícii bielu, ktorá pôsobí veľmi čisto, čomu pomáha aj minimalistický dizajn.

Na jej tele tak nájdete len logo HP a pomenovanie Sprocket. Na ľavej hrane sa nachádza tlačidlo pre zapnutie a vypnutie a úplne navrchu zas dvojica LED diód, port pre napájací kábel a tlačidlo na reštartovanie.

Jeden z LED indikátorov informuje o stave. Keď je zariadenie zapnuté, svieti nabielo, blikajúca biela zas znamená proces tlače a naopak blikajúca červená notifikuje nejakú chybu. Druhý LED indikátor informuje o stave nabíjania, a to buď načerveno alebo nazeleno.

Ako HP Sprocket funguje?

Ovládanie vreckovej tlačiarne je naozaj jednoduché. Ako prvé je nutné nainštalovať aplikáciu HP Sprocket, ktorá sa úplne sama s tlačiarňou automaticky spárovala prostredníctvom rozhrania Bluetooth. Následne povolíte prístup k fotografiám a je to.

Keď už si vyberiete vhodnú fotografiu z galérie svojho smartfónu, Facebooku či Instagramu, môžete ju priamo v aplikácii ešte poupraviť, napríklad pridať jas, kontrast alebo pridať rôzne rámiky alebo nálepky. Potom môžete prejsť k samotnej tlači ťuknutím na ikonku tlačiarne.

Ešte predtým však musíte do tlačiarne vložiť fotopapier. Ten do tlačiarne vložíte posunutím horného krytu smerom dozadu a následným odklopením. V balení tiež nájdete špeciálny modrý hárok Smartsheet, ktorý je nutné vložiť tiež, a to pod fotopapier, čiarovými kódmi smerom dolu. Má totiž na starosti kalibráciu farieb, keďže HP Sprocket nevyužíva žiadne tonery, ale technológiu Zink. Na tento modrý hárok následne položíte samotný fotopapier, tiež logom dolu. Je na vás, či vložíte papier jeden, dva alebo tri, maximálna kapacita je však 10 fotopapierov, koľko obsahuje aj samotné balenie.

Samotná tlač trvá približne jednu minútu. Ako prvý sa vysunie z tlačiarne modrý Smartsheet a hneď po ňom samotná fotografia s rozmermi 5 x 7,6 cm.

Vytlačené fotografie disponujú jasnými farbami, rozlíšením 313 x 400 pixelov, sú odolné voči vode, rozmazaniu či roztrhnutiu a tiež je možné odlepiť zadnú stranu, vďaka čomu sa z fotografie ihneď stane zábavná nálepka.

Tiež sa nemusíte báť, že sa vám uprostred tlače fotografií vybije batéria. Tá vydrží naozaj dosť, keďže disponuje kapacitou 500 mAh. Tiež nehrozí, že by ste batériu nechali vybiť tým, že tlačiareň zabudnete vypnúť. Tá tak totiž učiní sama po piatich minútach nečinnosti. Samozrejme, aj táto doba je voliteľná podľa vás.

Čo je vlastne technológia Zink?

Ako som už spomínala vyššie, HP Sprocket využíva technológiu Zink, čo skrátene znamená Zero Ink. To znamená, že do svojej vreckovej tlačiarne nebudete musieť nikdy dokupovať atrament, pretože ho skrátka nepotrebuje.

Dôležitou súčasťou tejto technológie je špeciálny Zink fotopapier, ktorý je tvorený kompozitovým materiálom obsahujúcim farebné kryštály s ochrannou polymérovou vonkajšou vrstvou.

Pred samotnou tlačou sú tieto papiere biele a kryštály bezfarebné. Tlačiareň pomocou vytvorenia tepla tieto kryštály aktivuje a sfarbí, čím vznikne jasná, vysokokvalitná a trvanlivá fotografia.

Verdikt

Keďže ide o naozaj zmenšenú verziu tlačiarne, ktorá navyše nevyužíva atrament, je nutné počítať s tým, že takéto fotografie nepodliehajú tej najvyššej kvalite.

Keď sa na to však pozriete z druhej strany, ide o naozaj maličkú tlačiareň, ktorá tlačí fotografie malého „peňaženkového“ formátu. Pri tejto skutočnosti je teda kvalita dostatočná.

Zárukou je tiež to, že bude priťahovať pohľady všetkých vašich známych, keď HP Sprocket pri nejakej príležitosti vytiahnete. Preto si radšej zaobstarajte do zásoby viac fotopapierov, pretože ich budete potrebovať.

HP Sprocket je teda naozaj zábavným a praktickým kúskom technológie, ktorý vám prenesie tie najdôležitejšie momenty do hmotnej podoby a vy ich tak budete môcť mať vždy pri sebe. Tiež je vhodná ako darček pod stromček, ktorým určite nič nepokazíte.

Pýtate sa, koľko táto zábavka stojí? Nebojte sa, nezruinuje vás. Jej cena sa totiž pohybuje okolo 129 EUR. Čo sa týka náhradných fotopapierov, cena za balenie obsahujúce 20 kusov sa pohybuje približne okolo 13 EUR.

HP-screen1
HP-screen2
HP-screen3
HP-screen4
HP-screen5
HP-screen6
HP-screen7