Úvod Novinky Android Operačný systém Android oslavuje 10. výročie: Ktorá verzia bola tvoja prvá?

Operačný systém Android oslavuje 10. výročie: Ktorá verzia bola tvoja prvá?

12
Android

Operačný systém Android nemá presne stanovený dátum narodenia. Za deň vzniku sa ale považuje 5. november roku 2007, kedy bola vydaná vôbec prvá beta verzia nového mobilného operačného systému od Google. 

Od tohto dňa ubehlo takmer presne desať rokov, čo stojí za zmienku. Na začiatku príbehu stál smartfón HTC Dream a.k.a T-Mobile G1, ktorý bol predstavený v septembri roku 2008.

Išlo o prvý komerčne dostupný smartfón s úplne novým operačným systémom Android. Na jeho palube ste vtedy našli Android vo verzii 1.6 Donut. Ubehlo desať rokov a aj v súčasnosti si môžete kúpiť referenčný smartón od Google a dokonca ho vyrobila tá istá firma.

Android
T-Mobile G1 / HTC Dream

Google Pixel 2 vyrobilo v spolupráci s Google taiwanské HTC presne tak, ako pred desiatimi rokmi model T-Mobile G1. Pri smartfóne Google Pixel 2 sa ale bavíme už o podstatne novšej verzii systému, konkrétne o verzii 8.0 Oreo.

Niektorým užívateľom nový mobilný operačný systém učaroval hneď od začiatku. Iní si k nemu našli cestu až neskôr a možno ešte len v tomto roku.

Spomínate si, s akou verziou OS Android ste začínali svoju púť vo svete inteligentných mobilných telefónov? Hlasujte v Ankete!

Mimochodom, pod anketou nájdete retro video, v ktorom predstavitelia spoločnosti Google prezentujú úplne prvú verziou OS Android.

[totalpoll id=“186650″]

Android Demo