Úvod Operátori Orange Orange včera čelil veľkému DDoS útoku: Spôsobil kolaps internetu

Orange včera čelil veľkému DDoS útoku: Spôsobil kolaps internetu

Najväčší slovenský operátor pred pár dňami čelil vážnemu incidentu typu DDoS.

1

Včerajší, resp. predvčerajší výpadok internetu zákazníkov Orange ste si iste všimli. Ovplyvnení pritom boli zákazníci využívajúci ako mobilný, tak aj optický a DSL internet. Ako sme informovali, spoločnosti trvala náprava problému od večera 28. novembra do rána 29. novembra. Čo za tým však stálo?

AndroidPortal.sk obdržal anonymný tip, ktorý naznačoval, že najväčší slovenský operátor čelil veľkému, nazvime to, hackerskému útoku. V tipe sa písalo, že operátor túto informáciu delegoval aj svojim partnerom, ktorí mu pomáhali situáciu riešiť.

Bol to DDoS, ktorý sa podarilo odraziť

Rozhodli sme sa preto osloviť operátora samotného a získať presné informácie z prvej ruky. Toto na celú situáciu povedala hovorkyňa Orangeu, Alexandra Piskunová:

Interná analýza ukázala, že dôvodom preťaženosti DNS serverov bol s najväčšou pravdepodobnosťou bezpečnostný incident typu DDoS. Obmedzená dostupnosť DNS serverov včera spôsobovala u niektorých zákazníkov zníženie kvality a spomalenie dátových služieb. Bezpečnosť našej siete nie je narušená a tento typ bezpečnostného incidentu nijako neohrozil zákazníkov. Jeho prejavom bolo výlučne spomalené internetové pripojenie, respektíve pomalšie reakcie digitálnej televízie. Príčinu sme identifikovali a odstránili. V súčasnosti evidujeme plnú dostupnosť našich služieb a pokračujeme v nasadzovaní opatrení, ktoré sú zacielené proti podobným incidentom.

Bezpečnosť siete nie je narušená

O tom, že sa operátorovi situáciu podarilo úspešne napraviť svedčili aj vaše komentáre pod článkom, ktorý sme k problému publikovali ešte včera.

Všetky služby Orangeu sú už teda funkčné. My len dúfame, že sa podobná situácia nebude opakovať. Je to nepríjemné pre samotných zákazníkov, ako aj pre firmu, ktorá to musí riešiť.

Všimli ste si veľkého výpadku alebo vás to obišlo?