Úvod Novinky Aktuálne Nemecko ide príkladom: Smart hodinky deťom nepatria, káže ich zničiť!

Nemecko ide príkladom: Smart hodinky deťom nepatria, káže ich zničiť!

3

Nemecký regulačný úrad pre elektrickú energiu, plyn, telekomunikácie, poštu a železnice (Bundesnetzagentur), zakázal predaj detských inteligentných hodiniek po tom, ako ich označil za ilegálne.

Zákaz predaja vstúpil do platnosti ešte 17. novembra. Úrad tvrdí, že už podnikol prvé kroky v boji proti internetovým predajcom.

Na problémové hodinky ešte v októbri upozornila Európska spotrebiteľská organizácia, BEUC, ktorá zistila, že inteligentné hodinky pre deti môžu obsahovať bezpečnostné diery, ktoré útočníkom môžu poskytnúť možnosť načúvať konverzáciám či sledovať ich pohyb.

Rodičia v Nemecku inteligentné hodinky detí využívali hlavne na počúvanie konverzácií učiteľov s deťmi. To je však podľa nemeckých zákonov ilegálne. Na nahrávanie rozhovorov totiž musia mať súhlas všetkých zúčastnených strán.

Nemecko rodičom: Zničte ich!

Úrad rodičom odporúča, aby všetky inteligentné hodinky určené pre deti zničili. Školy zároveň dostali inštrukcie, aby sledovali či deti náhodou takéto zariadenia nenosia. Bezpečností experti takéto nariadenie vítajú a dúfajú, že k podobným krokom pristúpia aj ďalšie štáty.