Nabíjanie našich telefónov sa stalo rutinou pre nás všetkých, v niekoľkých prípadoch dokonca niekoľkokrát do dňa. Telefón jednoducho pripojíte k nabíjačke a o všetko ostatné sa postará elektrická energia. Nie vždy to však je také jednoduché, ako sa môže zdať.

Batérie sú celkovo veľmi omieľanou témou, väčšinou v tom negatívnom zmysle slova. Posledných pár rokov sa výrobcovia začali sústrediť na výdrž batérie či už zväčšovaním ich kapacity alebo vylepšovaním softvéru, ktorý kontroluje koľko šťavy si môže telefón vypýtať. Je preto dôležité, ako tú „šťavu“ do telefónu doplníme. Nabíjačky síce môžu vyzerať rovnako, no rovnaké v žiadnom prípade nie sú. Tento návod publikoval server Phone Arena.

Ako zistiť či sa smartfón nabíja tak, ako by sa mal

Pre testy, ktoré spravíme budeme potrebovať aplikáciu Ampere z Google Play.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gombosdev.ampere“]

Prípad #1 – ak máte fungujúcu originálnu nabíjačku

ampere-nexus4Každý Android smartfón alebo tablet je navrhnutý tak, aby sa nabíjal určitou intenzitou. Samotná intenzita sa líši od jedného zariadenia k druhému a preto k tomu musíte pristupovať veľmi opatrne.

Krok 1: Otvorte si aplikáciu a pripojte telefón k originálnej a stále fungujúcej nabíjačke. Ampere hneď zmeria, koľko mA získava vaša batéria.

Krok 2: Odpojte originálnu nabíjačku a pripojte nabíjačku, ktorú chcete overiť. Ak bude hodnota „mA“ nižšia, batéria na telefóne sa bude nabíjať dlhšie.

Ak je rozdiel malý, čas, o ktorý sa bude batéria nabíjať dlhšie, je zanedbateľný. Pri väčšom rozdiele by ste si mali kúpiť alebo nájsť silnejšiu nabíjačku.

Prípad #2 – ak po ruke nemáte fungujúcu originálnu nabíjačku

Ak po ruke nemáte originálnu nabíjačku, je čas zahrať sa na detektíva. Toto odporúčame.

Krok 1: Skúste Google. Je to najrýchlejšia cesta, ako zistiť, na akou intenzitou sa má nabíjať práve ten váš smartfón. Táto hodnota je v drvivej väčšine uvádza v mA alebo A.

Väčšina smartfónov prichádza s nabíjačkami, ktoré sú silnejšie, než čo dokáže poňať batéria. Je to z toho dôvodu, že samotný smartfón taktiež potrebuje prúd na to, aby dokázal udržať pri živote všetky komponenty, hlavne zapnutý displej.

Krok 2: Zoberte si nabíjačku, ktorú chcete otestovať a pripojte ju k smartfónu. Otvorte aplikáciu Ampere a nechajte ju preveriť intenzitu nabíjania.

Krok 3: Ak sa váš smartfón nabíja približne na 80% z toho, čo by mal, malo by to stačiť. Ak je táto hodnota nižšia, mali by ste si nájsť novú nabíjačku.

Ako zistiť, koľko prúdu spotrebováva váš smartfón

ampere-nexus4-2Okrem toho, že Ampere dokáže zistiť, ako rýchlo sa nabíja váš smartfón, dokáže zistiť aj pravý opak a teda to, ako rýchlo sa vybíja. Zistíte to veľmi jednoducho.

Krok 1: Otvorte si Ampere.

Krok 2: Choďte do nastavení (ikonka ozubené kolieska vpravo hore) a kliknite na „Basic Settings“

Krok 3: Povoľte „Enhanced measurement“. Teraz choďte na domovskú obrazovku aplikácie a nechajte Ampere, nech premeria váš smartfón.

Túto hodnotu využijete hlavne vtedy, keď chcete čo najviac optimalizovať to, koľko energie využíva váš smartfón. Ak chcete predĺžiť jeho výdrž, môžete znížiť jas displeja a hodnotu zmerať znovu. Ak ani to nebude stačiť, skúste vypnúť Wi-Fi, atď.

bateria-nabijanie

Nabíjanie Android smartfónu s oveľa silnejšími nabíjačkami

Zatiaľ čo výrobcovia ku každému smartfónu pribaľujú aj originálnu nabíjačku, mnohí z nás už telefón nabíjali aj nabíjačkou určenou pre tablet. Jedným zaujímavým zistením aplikácie Ampere je fakt, že aj keď využijete papierovo silnejšiu nabíjačku, smartfóny prúd dokážu limitovať a do svojho vnútra pustia len toľko, koľko skutočne potrebujú.

Ako príklad server Phone Arena uvádza Samsung Galaxy Alpha, ktorý prichádza s 1,35A nabíjačkou, no väčšinu času sa nabíja na 1,25A. Niekedy o niečo pomalšie, hlavne keď sú zapnuté mobilné dáta, GPS a displej na plný jas. Keď skúsili 2A nabíjačku, telefón sa stále nabíja na 1,25A. Viac do seba jednoducho nepustí.

To isté platilo aj pri Nexus 4, ktorý sa pri 2A nabíjačke nabíjal na 0,7A, teda rovnako rýchlo ako s originálnou nabíjačkou. Z toho teda vyplýva, že nabíjanie telefónu silnejšou nabíjačkou by ho nemalo nijak poškodiť. Toto tvrdenie je však zatiaľ špekulatívne, kým to budeme môcť tvrdiť s istotou budeme musieť spraviť viac meraní.