Úvod Zariadenia Intel je späť: Jeho know-how prichádza v novom čipsete Spreadtrum SC9853i!

Intel je späť: Jeho know-how prichádza v novom čipsete Spreadtrum SC9853i!

Tlačová správa

0

Písal sa apríl 2012 a Intel predstavil svoj prvý vlastný smartfón, Xolo X900. Od spoločnosti to bolo na tú dobu veľmi slušné dielo, ktoré jej malo pomôcť vydobyť si silnú pozíciu na mobilnom trhu. Hlavnou hviezdou celého zariadenia bol samozrejme vlastný procesor, do ktorého Intel vrazil nemalé prostriedky.

Viac ako štyri roky a 10 miliárd dolárov neskôr a Intelu sa uspieť nepodarilo. V roku 2016 spoločnosť potvrdila, že zrušila plány na niekoľko čipov. Prečo sa tak veľká firma, ktorá sa preslávila desktopovými procesormi, ktoré sú azda najlepšie na trhu nedokáže presadiť v mobilnom biznise je diskutabilné.

Najväčším rivalom Intelu (pri telefónoch) je spoločnosť ARM. Tá už roky produkuje čipy s nízkou spotrebou a výkonom určeným pre nižšiu až strednú triedu. Intel zas chcel vyrobiť výkonný čipset pre high-end zariadenia, ktorý však mal príliš vysokú spotrebu energie. Minimálne teda v porovnaní s ARM.

Americký výrobca čipov neskôr zmenil názor. Začal sa sústreďovať na procesory s nižším výkonom a spotrebou, a tak vznikol Intel Atom.

Intel Atom je sám o sebe veľký úspech. Do dnešného dňa ho radíme medzi čipy s nízkou spotrebou a stále slušným výkonom, ktorému vďačí hlavne svojej x86 architektúre. Aj napriek tomu, že sa Atom fakt vydaril však úspech nezaznamenal. Intel sa preto rozhodol, že z mobilnej scény odíde.

Fabrika Intelu

Nová stratégia, noví zákazníci

Po roku sa opäť vracia s úplne novou stratégiou. Akou, pýtate sa? Bude vyrábať čipy na zákazku.

Intel má k dispozícii obrovské fabriky schopné produkovať svetové čipy. Naozaj, sú jedny z najpokrokovejších na svete. Spoločnosť až donedávna svoje fabriky „neprenajímala“ iným spoločnostiam. Využívanie fabrík na výrobu procesorov iným firmám je vo svete čipsetov bežná prax. Robí tak Qualcomm, Apple a ďalšie firmy hľadajúce vhodných partnerov s dostatočnou odbornosťou.

Počas MWC 2017 Intel oznámil spoluprácu so spoločnosťou Spreadtrum. Ich nový projekt? Procesor Spreatrum SC9853i.

Čipset je vyrobený 14nm výrobným procesor, pričom určený je hlavne pre zariadenia strednej a vyššej kategórie. Pozostáva z ôsmich jadier tykajúcich na takte 1.8 GHz prepojených architektúrou Intel Airmont.

Dá sa kúpiť telefón s takýmto čipsetom?

Jeden z najambicióznejších výrobcov z Číny, LEAGOO, práve oznámil, že ich nový model LEAGOO T5c bude poháňať práve spomínaný čipset Spreadtrum SC9853i. Ak o novinku máte záujem, môžete si ju predobjednať priamo u výrobcu s 30-dolárovou zľavou.