Úvod Výrobcovia Intel Intel predstavil svoj prvý komerčný 5G modem, ktorý poputuje aj do mobilných...

Intel predstavil svoj prvý komerčný 5G modem, ktorý poputuje aj do mobilných zariadení

0
5G modem
5G modem Intel XMM 8060

Intel si oficiálne otvoril cestu do sveta rýchleho 5G pripojenia. Predstavil svoj prvý bezdrôtový 5G modem XMM 8060, ktorý je určený pre ostré komerčné nasadenie. 

Technologickí lídri sveta sa už nejaký ten čas zaoberajú rýchlou 5G technológiou. Prebieha testovanie, vývoj, určujú sa prognózy využitia či obdobia komerčného nasadenia. Čo sa týka našich končín, pripravenosť pre zavedenie 5G internetu deklaroval operátor Orange.

Nový modem od Intelu nesie označenie XMM 8060. Ide o prvú súčiastku z novej rodiny série XMM 8000. Intel v predstavení dobieha Qualcomm a jeho 5G modem X50. Intel zároveň úspešne otestoval schopnosti hlasových hovorov uskutočnených v 5G sieti.

Čo je dôležité, modem Intel XMM 8060 neposkytne iba 5G konektivitu. Zabezpečí tiež 4G, 3G a dokonca aj relatívne starú 2G technológiu. Hlavne pri zavádzaní a následnom rozširovaní dostupnosti 5G kapacít sú dané možnosti pripojenia na mieste.

Pokrytie 5G sieťou nebude zo začiatku veľké a užívatelia budú nútení využívať staršie metódy pripojenia, ktoré vyplnia medzery v 5G pokrytí. K plošnému a úplnému pokrytiu väčšiny zaľudnených oblastí 5G sieťami sa aj tak dopracujeme až o niekoľko rokov.

5G modem

Intel avizoval dobrú energetickú náročnosť nového 5G modemu. Miesto by si mal nájsť v prenosných počítačoch, automobiloch, smartfónoch alebo v zariadeniach internetu vecí.

Qualcomm

Intel XMM 8060 dorazí na trh v prvých zariadeniach až niekedy v roku 2019. Aspoň také sú prvotné plány. Priama konkurencia v podobe spoločnosti Qualcomm je na tom o poznanie lepšie.

Výrobca počíta s nasadením modemu Qualcomm X50 už v budúcom roku 2018. Okrem toho má Qualcomm ako hardvérový partner podstatne bližšie (alebo najbližšie) k inteligentným mobilným telefónom, čo komerčné a široké nasadenie 5G rádia výrazne uľahčí.