Úvod Aplikácie Google vymazal z obchodu Play prehliadač, ktorý má viac ako stomiliónovú užívateľskú...

Google vymazal z obchodu Play prehliadač, ktorý má viac ako stomiliónovú užívateľskú základňu

5
uc browser

Internetový gigant Google už dávno nie je pri svojich službách taký benevolentný, ako býval pred rokmi. Sprísňuje podmienky používania služieb, zameriava sa na bezpečnosť užívateľov a ich komfort. 

Nedávno napríklad zakázal vývojárom aplikácií využívať rozhranie pre zjednodušené ovládanie, pokiaľ funkcionalita ich appiek priamo necieli na užívateľov so zdravotným postihnutím.

Obmedzenie sa týka takých aplikácií, akými sú Tasker, LastPass alebo Greenify. Google tiež začne v prehliadači Chrome blokovať agresívne zobrazovanú reklamu, ktorá sa vymyká zavedeným štandardom Koalície pre lepšie reklamy.

Najnovší postih dobehol prehliadač UC Browser, ktorý určite mnohí poznáte. V našich končinách nie je až tak favorizovaný. Za prehliadačom stojí čínska spoločnosť Alibaba a na konte má niekoľko stoviek miliónov stiahnutí.

google

UC Browser slúži v Číne ako akási alternatíva k prehliadaču Chrome od Google. Nespokojní zrejme budú aj obyvatelia Indie, kde má prehliadač taktiež masívnu užívateľskú základňu.

Na rôznych fórach sa začalo špekulovať o dôvode odstránenia aplikácie z obchodu Google Play. Niektorí poukazovali napríklad na metódy špehovania alebo odosielanie údajov o užívateľoch tretím stranám. Tieto špekulácie sa nepotvrdili. Dôvod odstránenia je iný.

Tvorcovia prehliadača mali používať zavádzajúce, resp. škodlivé metódy propagácie, ktorými chceli navýšiť počet inštalácií svojej aplikácie. Takéto, povedzme nekorektné praktiky Google penalizuje.

Detaily priblížil na sociálnej sieti Twitter jeden z údajných členov tímu, ktorý na aplikácii pracuje. UC Browser sa do obchodu Google Play vráti, no nie skôr ako o 30 dní. Autori pochopiteľne musia upustiť od nekalých spôsobov propagácie.

UC Browser dobre poslúži ako výstraha pre ostatných ambicióznejších tvorcov obsahu. Odstránenie aplikácie alebo hry z obchodu Play je to posledné, čo by si vývojári želali.