Úvod Sociálne siete Facebook POZOR: Slováci na Facebooku zdieľajú podvodné zľavy, na toto neklikajte inak môžete...

POZOR: Slováci na Facebooku zdieľajú podvodné zľavy, na toto neklikajte inak môžete prísť o peniaze!

Nová hrozba automaticky šíri podvodnícku zľavu. Napadla stovky ľudí.

7

Slovenskí používatelia najväčšej sociálnej siete na svete, Facebooku, čelia novej hrozbe, ktorá už stihla napadnúť niekoľko stoviek ľudí. Aktuálne prebiehajúca kampaň sa ľudí snaží nachytať na obrovských zľavách značkových kusoch oblečenia a obuvi.

Hlavnou značkou, ktorú si útočníci zobrali za obeť je Salomon. AndroidPortal.sk ohľadom hrozby oslovil bezpečnostného experta zo spoločnosti Eset, Lukáša Štefanka.

Takto vyzerá podvodná akcia. Zdroj: Lukáš Štefanko, ESET

Upozornite svojich priateľov

Áno ide o podvodné stránky, ktoré sľubujú výhodný nákup, a to s výraznou zľavou 80 % až 90 %. Tieto podvodné reklamy sa šíria najmä na Facebooku ale môžete sa s nimi stretnúť aj v podobe emailu. Vo väčšine prípadov ide o značkový tovar,“ vysvetľuje.

Podvodníci rovnaký obrázok zdieľajú bez vášho vedomia aj viackrát. Zdroj: Lukáš Štefanko, ESET

Reklama sa pritom šíri automaticky cez ľudí, ktorí majú v počítači malvér, resp. advér. „Ak ste boli označení alebo ste niekoho označili, ihneď sa odznačte, oskenujte si PC bezpečnostným softvérom a upozornite svojich priateľov na FB aby na to nereagovalo,“ odporúča Štefanko.

Stránka vyzerá ako skutočný eshop spoločnosti Salomon. Zdroj: Lukáš Štefanko, ESET

Môžu vás okradnúť

Útočníci pre kradnutie využívajú hneď dva spôsoby. Prvým je fakt, že svojou kartou zaplatíte za tovar, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou nie je pravý. Ak ho vôbec dostanete, nebudete s ním tak spokojní ako s originálom.

Web ale nie je zabezpečený, útočníci vám tak vedia odcudziť číslo platobnej karty. Zdroj: Lukáš Štefanko, ESET

Druhý spôsob je oveľa viac znepokojujúci. Stránka, na ktorú útočníci lákajú totiž nie je zabezpečená protokolom HTTPS, čo v praxi znamená, že vám môžu ukradnúť údaje z karty a tie následne zneužiť. Prísť teda môžete o oveľa viac, než 30 €, za ktoré sa útočníci snažia predať spomínané topánky.

Odpoveď spoločnosti Salomon ohľadom podvodnej stránky. Zdroj: Lukáš Štefanko, ESET

Upozorňuje na to aj samotný Salomon

Na otázku či je web slmua.com (využívaný útočníkmi) pravý alebo či ide o podvod odpovedal aj samotný výrobca Salomon. Ten poďakoval za nahlásenie podvodnej stránky a všetkým ľuďom odporúča, aby pre nákup využili ich oficiálnu stránku – www.salomon.com.