Úvod Sociálne siete Facebook Facebook: Pošlite nám vaše nahotinky a my vás ochránime

Facebook: Pošlite nám vaše nahotinky a my vás ochránime

Nový test v Austrálii má zabrániť tomu, aby vaši zlomyseľní „ex“ šírili fotografie, na ktorých ste nahí.

14

Facebook si od svojich používateľov začal pýtať nahé fotky. Ide o skúšku novej technológie, ktorá má zabrániť šíreniu vašich nahotiniek tretími osobami. Je totiž časté, že ak sa partneri nerozídu v dobrom, môže dochádzať k šíreniu nahých fotografií bez súhlasu osoby, ktorá je na daných záberoch. Facebook tomu chce zabrániť.

Ľudia, ktorí so svojim ex partnerom zdieľali nahé fotografie a boja sa, že ich partneri ich môžu proti nim zneužiť majú vyskúšať novú funkcionalitu. Tým, že ju obeť sama nahrá na Facebook sa vytvorí akýsi „digitálny podpis nahoty“. Takáto fotografia pochopiteľne nebude nikde dostupná, pôjde len o zabezpečenie proti ďalšiemu zneužitiu. Facebook záber zanalyzuje a vytvorí digitálny podpis, ktorý bude v prípade nahrania vašej nahej fotografie automaticky porovnávať so svojou databázou.

Vytvorte si „digitálny podpis nahoty“

Pri miliardách používateľov je Facebook perfektné miesto pre útočníkov. Dokážu totiž napáchať najviac škôd,“ hovorí Carrie Goldberg, právnička z New Yorku zaoberajúca sa sexuálnym súkromím.

Samotná technológia pochádza z rúk Microsoftu, ktorý ju vytvoril ešte v roku 2009 v snahe o zastavenie šírenia detskej pornografie. Šíritelia však systém vedeli okabátiť jednoduchým pozmenením obrázku. V dnešnej dobe už spoločnosti ako Facebook, Twitter či Google využívajú podstatne pokrokovejšiu technológiu, ktorá dokáže obrázok správne identifikovať aj vtedy, ak bol pozmenený.

PhotoDNA, ako sa novinka volá, však zatiaľ funguje len v Austrálii a len na Facebooku. Spoločnosť preto nabáda ďalšie online služby, aby ju taktiež zakomponovali.