Úvod Sociálne siete Facebook Facebook: Duplicitné a falošné účty sa počítajú na desiatky miliónov

Facebook: Duplicitné a falošné účty sa počítajú na desiatky miliónov

1
facebook
Šéf Facebooku, Mark Zuckerberg

Sociálna sieť Facebook je v súčasnosti skloňovaná viac ako obvykle, a to aj v našich končinách. Kým u nás si lámeme hlavu s prieskumníkom, v Amerike prišlo na pretras ovplyvňovanie volieb z ruskej strany.

Facebook v tomto období odhalil bez väčších ovácií finančné výsledky za 3. štvrťrok 2017, ktoré hovoria, že internetový gigant zaznamenal medziročný nárast zisku o 79 percent. Bavíme sa o sume 7,4 miliardy dolárov.

Facebook okrem toho pripustil, že asi 270 miliónov účtov nie je úplne alebo vôbec korektných. Podľa odhadov je asi 10 percent účtov duplicitných. To znamená, že jeden konkrétny užívateľ používa minimálne jeden ďalší účet.

Takéto účty sa zväčša používajú pre tzv. spamovanie, písanie nenávistných komentárov alebo pre iné aktivity, ktoré pravidlá užívania sociálnej siete Facebook zakazujú alebo inak obmedzujú.

Popri duplicitných účtoch tu sú ešte falošné kontá. Tie tvoria asi 2 – 3 percentá z celkového užívateľského počtu. Aj takéto účty sa používajú pre nekalé aktivity. Ukrývajú sa ale za nimi aj organizácie a spoločnosti, ktoré sa na sociálnej sieti nesprávne (cielene) prezentujú pod hlavičkou súkromného účtu a nie oficiálnej stránky, ako určujú pravidlá.

Facebook – aktívni užívatelia

Facebook
Počet aktívnych užívateľov na mesačnej báze rastie každým štvrťrokom

Za nárastom počtu duplicitných a falošných účtov má stáť nová a presnejšia metodika ich odhaľovania. Aj napriek tomu ale Facebook zaznamenal citeľnejší vzostup duplicitných a falošných účtov v niektorých krajinách, akými sú Vietnam a Indonézia.

Predstavitelia Facebooku sa začali intenzívnejšie zaoberať otázkou zneužívania sociálnej siete, čo sa môže v budúcnosti negatívne odraziť na ziskovosti. Ekonomické zázemie online giganta je však veľmi silné, preto by to až taký veľký škrt cez rozpočet byť nemusel.